
- Foment del raspallat de dents i suport i motivació d’aquest important hàbit d’higiene des de l’aparició de la primera dent de llet i durant tota la vida.
- És l’eix principal del Dia Mundial per un Futur Lliure de Càries d’aquest 2022.
S'ha demostrat que raspallar-se les dents amb una pasta dentífrica amb fluor és una de les formes més eficaces de prevenir les càries i el deteriorament de les dents, i recentment l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut que la utilització de pasta dentífrica amb fluor és essencial per a la prevenció de la càries.
El Dia Mundial per un Futur Lliure de Càries va ser una iniciativa que va néixer l’any 2016 amb l’objectiu d’abordar la necessitat d'una consciència mundial més gran sobre la càries dental, una malaltia que, que si no es tracta, evoluciona cap a la desmineralització de les dents i la seva destrucció.
Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), el 57,2% de la població de 5 a 14 anys, es raspalla les dents com a mínim dos cops al dia (51,6% els nens i 63,1% les nenes). Aquest percentatge és més baix quan els progenitors pertanyen a la classe social menys afavorida (51,2%) i quan tenen un nivell d’estudis baix (54,3%).
L’ASPCAT, per incorporar i fomentar l’hàbit de rentar-se les dents entre els més petits, posa a disposició de tots els infants de primer de primària de Catalunya el Programa Dents Fortes i Sanes. Un programa que consisteix en distribuir un estoig d’higiene dental amb raspall i pasta de dents fluorada als nens i nenes de totes les escoles que ho sol·liciten. Els infants a qui va dirigit tenen l’edat idònia per aprendre la tècnica de raspallat correctament i mantenir aquest hàbit de salut oral per a la resta de la vida.
A Catalunya, aquest any 2022, gairebé el 40% dels infants de 1r de primària presenten càries, amb un rang que va de l’11% al 67% segons l’EAP. Des del sistema públic de salut es duen a terme les activitats recomanades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per acabar amb aquesta malaltia. Són les fluoritzacions, de les quals s’han beneficiat el 36% dels infants de risc de 7 anys i els tractaments de fosses i fissures, han arribat al 17% del grup de risc de càries de 6 a 14 anys de la població atesa als centres públics (SISAP 2022).
Amb tot, els gestos clau que més ajudaran a reduir la càries, una malaltia mediada pel consum de sucres lliures, són la reducció del consum de dolços i el raspallat de dents amb pasta, amb una concentració de fluor d’entre 1.000-1.450ppm, dos cops al dia.