
L’energia col·laborativa, la passió per la salut pública i les ganes d’aprendre van coincidir l’11 de juny a la Sala d’Actes del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona. Van ser a la XI Jornada de Bones Pràctiques de les Comunitats de Pràctica (CoP) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), una trobada ja consolidada que va reunir professionals compromesos amb la innovació i la gestió del coneixement.
Una jornada amb esperit resilient i transformador
Amb divuit anys de trajectòria en la promoció de les CoP, l’ASPCAT va donar el tret de sortida a la jornada amb una càlida benvinguda a càrrec de Joan Mesià, president del Col·legi de Veterinaris i Xavier Llebaria, subdirector de Coordinació de Salut Pública. Van destacar el valor estratègic d’aquestes comunitats, que han sabut resistir adversitats com pandèmies, processos d’estabilització i reorganitzacions.
Converses per encendre la reflexió
El matí va continuar amb una conversa inspiradora sobre la cultura d’aprenentatge i el poder del llenguatge en entorns col·laboratius. Joaquim Carbonell, expert en gestió del coneixement, i Jesús Martínez, creador del programa Compartim, van aportar mirades sobre com el coneixement esdevé motor d’innovació dins de les organitzacions públiques.
A continuació, una taula de moderadors de CoP va posar en comú la seva experiència, l’impacte real del treball col·laboratiu i la pregunta clau: val la pena? La resposta col·lectiva, expressada amb exemples i emoció, va ser un sí rotund.
Moments per connectar i descobrir
Un piscolabis col·laboratiu va obrir un espai informal per a la serendipitat i la conversa espontània entre participants. Poc després, Daniel Giménez, responsable de Gestió del Coneixement de l’ASPCAT, va presentar l’espai "Suricates en acció", una metàfora sobre com el treball col·laboratiu sempre suposa aprenentatge i, de vegades, també un cert risc a causa dels “depredadors habituals” de la innovació (sobrecàrrega laboral, poc reconeixement, alguns comandaments...)
La jornada va continuar amb la presentació de les experiències de les CoP durant la temporada 2024-2025.
- Una hora són tres minuts
- Establim contacte: Guia plàstica de contacte amb aliments
- Manual d'inspecció dels productes de la pesca frescos
- Petits cellers. Recursos per al control oficial (revisió i actualització)
- Guia de Benvinguda a l'ASPCAT 2.0
- He vist coses que vosaltres no creuríeu. més enllà d'Orió...
- Complements Alimentaris
A través de diferents torns i intercalant actuacions performatives, les diverses comunitats van compartir la seva experiència i propòsit, mostrant els productes finals i els resultats que demostren el valor tangible del coneixement compartit.
El coneixement com a actiu essencial
El consultor internacional Javier Martínez Aldanondo va cloure les ponències amb una reflexió contundent: és el coneixement el principal actiu de qualsevol organització, també de l’administració pública? Amb una resposta matisada i carregada d’exemples globals, va reforçar la importància de cuidar, gestionar i compartir aquest recurs intangible però essencial.
Tancament d’una jornada amb mirada de futur
Després del simbòlic "moment suricata" on tota l’audiència va cantar el tema “Hakuna matata”, el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, va fer la cloenda institucional. Amb agraïments a totes les persones implicades i una crida a continuar caminant plegats, va tancar una jornada que no només va valorar la feina feta, sinó que va reforçar el compromís col·lectiu amb la innovació, l’aprenentatge i la salut pública de qualitat.