La finalitat d'aquest Pla és facilitar l’adopció i implementació de les mesures necessàries per disminuir la incidència, la morbiditat i la mortalitat associada a la infecció per VHC a Catalunya, per tal d’aconseguir l’eliminació de la infecció com un problema greu de salut pública l’any 2030.

Aquest Pla neix d’un treball conjunt en què hi ha participat professionals del món de la salut pública, especialistes en malalties infeccioses i hepatologia, experts en addiccions, entitats i associacions de pacients.
El Pla s’estructura a través de 6 eixos o objectius dels quals se’n desprenen 27 objectius específics a través dels quals es proposen 131 accions.
El Pla, que va iniciar el seu desplegament el 2017 va ser aprovat oficialment pel Govern el 3 de juliol de 2019.
6 eixos / objectius del Pla:
Destaquem
-
Pla de prevenció i control de l’hepatitis C a Catalunya
(Obre en una nova finestra)
(versió en català)
-
Plan de prevención y control de la hepatitis C en Catalunya
(Obre en una nova finestra)
(versión en castellano)
Dissenyar sistemes d’obtenció d’informació, tant mitjançant els sistemes formals de vigilància epidemiològica, com estudis observacionals complementaris.
Tenint en compte que més de la meitat de les noves infeccions pel VHC evolucionen a la cronicitat, és essencial la prevenció primària de la transmissió del VHC. Com que no es disposa de vacuna, s’ha de reduir el risc d’exposició al virus, principalment en els col·lectius d’alt de risc: les persones que s’injecten drogues, les persones internes de centres penitenciaris, les persones amb pràctiques sexuals de risc (sobretot si són VIH+) i les persones de l’entorn
sanitari.
Tenint en compte el fet que l’únic reservori del VHC són les persones infectades, és essencial la identificació dels asimptomàtics que ignoren que estan infectats, tant per valorar la possibilitat de ser tractats com també per instruir los per tal que redueixin al màxim el risc de convertir se en transmissors de la infecció.
S’estima que al voltant del 25-45% de les persones infectades pel VHC desconeixen que ho estan. El diagnòstic precoç de la infecció pel VHC suposa un benefici tant des del punt de vista individual, ja que redueix la morbimortalitat, com de salut pública, perquè es redueix la transmissió del virus. Cal implementar un programa de cribratge en aquelles poblacions amb més risc d’infecció.
Actuacions per millorar, si s’escau, els recursos (tant personals com tècnics) per poder atendre els pacients remesos, sense augmentar les llistes d’espera dels pacients més greus. Alhora, aquest objectiu també pretén recollir tota la informació sobre els criteris d’indicació i seguiment del tractament per l’hepatitis C, per garantir un accés en condicions d’equitat i el monitoratge de l’efectivitat dels tractaments.
Millorar el grau d’informació i consciencia sobre la malaltia en professionals sanitaris i ciutadans
Incrementar el coneixement dels professionals sanitaris i altres professionals que treballen amb els col·lectius de risc sobre la infecció pel VHC, i augmentar el nivell de consciència sobre la importància d’aquesta infecció entre les persones dels col·lectius de risc, els professionals que els atenen i la ciutadania en general.
Implementar l’obtenció d’indicadors clau per fer el seguiment i avaluació de les intervencions preventives, diagnòstiques i de tractament pel VHC i l’evolució de l’epidèmia, tal com recomana l’OMS. Aquests indicadors estan alineats amb l’Action plan for the health sector response to viral hepatitis in the WHO European Region.