
La xarxa SIVIC (Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya) és un sistema de vigilància creat per seguir no només els casos més greus sinó també els casos comunitaris de diverses infeccions respiratòries, com són Covid-19, grip, virus sincitial respiratori i enterovirus, entre d’altres.
El SIVIC integra la informació recollida als centres d’atenció primària, als hospitals, als laboratoris i a l'Agència de Salut Pública de Catalunya i permet analitzar les infeccions respiratòries agudes en temps real per poder monitorar tendències i donar alertes.
L’anàlisi i la interpretació del conjunt de les dades, que sorgeixen tant d’aquest sistema de vigilància reforçada com també d’altres fonts que ja les recullen de forma sistemàtica conformaran una xarxa d’intel·ligència epidemiològica. Així doncs, el SIVIC també analitzarà, a més de les variables socioeconòmiques rellevants, els indicadors de vulnerabilitat social que van ser clau durant la pandèmia.
La xarxa també permet fer un retorn dels resultats del laboratori als professionals i visualitzar els resultats a través d’una web amb accés a dades obertes que s’actualitza setmanalment. Les dades s’integraran als registres estatal i europeu, i permetran avaluar l’impacte assistencial.
Els objectius principals d’aquesta xarxa són:
- Adaptar la vigilància epidemiològica a la situació actual
- Obtenir informació representativa de la població de referència
- Establir un doble sistema de vigilància sentinella basat en una part sindròmica i una part microbiològica, tant a l’atenció primària com hospitalària
- Ampliar la caracterització dels virus circulants mitjançant tècniques de seqüenciació
- Integració a la xarxa estatal i europea de vigilància de les infeccions respiratòries agudes
Aquesta xarxa ha de permetre, en el futur, anticipar i predir qualsevol epidèmia.
El SIVIC estableix un doble sistema de vigilància sentinella basat en una part sindròmica i una altra de microbiològica, tant a l’atenció primària com a l’hospitalària.
La vigilància es fa amb una mostra de centres sentinella repartits per tot el país: 33 d’atenció primària, amb la inclusió de línies pediàtriques, i 10 o 11 hospitals, representatius del conjunt de la població de Catalunya.
Aquests centres d’atenció primària recullen mostra dels 10 primers casos que es presentin entre dilluns i dimarts amb un quadre de tos, mal de coll, dispnea i rinorrea, amb o sense febre d’aparició sobtada els darrers 10 dies.
Els centres hospitalaris sentinella reporten en un inici el 100% dels casos ingressats a l’UCI i a les Unitats específiques, i més endavant una mostra representativa. La vigilància de les aigües residuals, eina amb capacitat d’alerta precoç, completa aquesta vigilància.
El sistema funcionarà permanentment modificant el nombre de mostres segons el període concret de l’any. Per això, s’explotaran els sistemes d’informació assistencials i es dissenyaran formularis integrats a la Història Clínica, que permetin integrar la informació recollida a la primària, als laboratoris, als hospitals i a salut pública.
El web del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC), amb accés a dades obertes, ofereix informació de la vigilància epidemiològica de la grip, de la COVID-19 i d’altres virus respiratoris. S’actualitza de cada dimarts i inclourà, també, informes setmanals.
D’aquesta manera, permet analitzar les infeccions respiratòries agudes en temps real per poder monitorar tendències. Les dades s’envien i s’integren també als registres estatal i europeu, i permeten avaluar l’impacte assistencial.
Informació relacionada
-
Jornada de treball SIVIC (Obre en una nova finestra)
Gravació de la jornada de treball SIVIC desenvolupada en el Departament de Salut el dia 11 de novembre de 2024.
-
-
Nota de premsa i gravacions dels seminaris web de presentació del SIVIC
Nota de premsa de la presentació del SIVIC i gravacions dels seminaris web per donar a conèixer en els àmbits de l'assistència primària, l'hospitalària i els laboratoris del Sistema Notificació Microbiològica de Catalunya el nou sistema que integra les funcions de vigilància epidemiològica de la grip, de la COVID-19 i d’altres virus respiratoris.
-
Contingut relacionat
-
Vigilància de Variants dels SARS-CoV-2 en aigua residual
Informes de la Xarxa de vigilància del SARS-CoV-2 en aigües residuals de Catalunya i les seves variants.
-
Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC)
Informació i documentació d'activitat gripal del PIDIRAC des de la temporada 1999-2000 fins a l'establiment del SIVIC.