La poliomielitis és una malaltia infecciosa altament transmissible causada pel virus de la pòlio. El poliovirus és un virus RNA pertanyent al gènere dels enterovirus, del qual existeixen tres serotips. En la seva forma paralítica, comença de manera aguda amb un quadre de paràlisi flàccida.
El període d’incubació és aproximadament de 7-10 dies, amb un rang de 4 a 35 dies.
Criteri clínic
- Una persona de qualsevol edat en la qual un metge sospiti poliomielitis.
- Persona de menys de 15 anys amb síndrome de paràlisi flàccida aguda: aquesta síndrome es caracteritza per inici agut de paràlisi flàccida en un o més membres amb absència o disminució de reflexos tendinosos en els membres afectats, sense pèrdua sensorial o cognitiva i sense una altra causa aparent.
Criteri de laboratori
Aïllament de poliovirus i caracterització intratípica, amb identificació d'un dels poliovirus següents:
- Poliovirus salvatge: Poliovirus que presenta una diferència >15% en la seqüència de nucleòtids de la regió VP1 respecte al virus vacunal original del mateix serotip.
- Poliovirus vacunal o Sabin-*like: Poliovirus que presenta una diferència en la seqüència de nucleòtids de la regió VP1 respecte al virus vacunal original del mateix serotip.
- Poliovirus derivat de la vacuna (VDPV): Poliovirus que presenta una diferència entre un 1%-15% en la seqüència de nucleòtids de la regió VP1 respecte al virus vacunal original del mateix serotip
Criteri epidemiològic
Almenys un dels següents:
- Vincle epidemiològic amb un cas confirmat d'infecció per poliovirus salvatge o derivat de la vacuna.
- Antecedents de viatge a/o procedència d'una àrea amb circulació presumpta o confirmada de poliovirus en els 35 dies anteriors a l'inici de símptomes.
- Antecedent de vacunació amb VPO entre 4-30 dies abans del començament de símptomes o vincle epidemiològic amb persones vacunades amb VPO entre 4-60 dies abans del començament de símptomes.
Es poden esperar períodes més llargs entre la vacunació i el començament de la paràlisi flàccida aguda si l'infant o la persona adulta paralitzats són immunodeficients.
Classificació dels casos.
- Cas sospitós: Qualsevol persona que compleix amb els criteris clínics.
- Cas probable: persona que compleix els criteris clínics i epidemiològics.
- Cas confirmat: persona que compleix els criteris clínics i de laboratori.
Definició de brot:
1 o més casos de poliomielitis que tinguin una relació epidemiològica.
Infografia de la Poliomielitis / paràlisi flàccida aguda en menors de 15 anys
Davant la sospita d'un cas, cal notificar-ho immediatament -en menys de 24h- per telèfon o correu electrònic als serveis de vigilància epidemiològica territorials corresponents o al Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) fora de l'horari laboral habitual.
La declaració individualitzada s’ha de fer prioritàriament mitjançant la connexió telemàtica al Repositori epidemiològic de Catalunya (REC). Quan això no sigui tècnicament possible, la notificació es farà mitjançant la tramesa del formulari corresponent per correu electrònic encriptat, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya de caràcter públic o privat han de notificar els microorganismes causants de malalties infeccioses al sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
Formulari de declaració
-
* Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.
Cal formalitzar quan no sigui possible fer la declaració mitjançant el Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC).
Sub-direcció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública. Protocol per a la vigilància de les paràlisis flàccides agudes en menors de 15 anys: pla d’eradicació de la poliomielitis. Barcelona: Agència de Salut Pública de Catalunya; 2021
Enquesta epidemiològica del cas de paràlisi flàccida aguda (PFA)
-
Enquesta (PFA) (Obre en una nova finestra)
Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.