És una malaltia de declaració obligatòria individualitzada (MDI) i urgent (MDU).
El coronavirus de la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS-CoV) és un virus transferit als humans a partir de camells dromedaris infectats. És un virus zoonòtic que es transmet per contacte directe o indirecte amb animals infectats. La transmissió entre humans és possible, però limitada.
Els símptomes són d’infecció respiratòria aguda amb febre alta, tos, dispnea i dificultat respiratòria. Molts casos també han presentat símptomes gastrointestinals, inclosa diarrea, i en alguns casos es presenta insuficiència renal. En pacients immunodeprimits, els símptomes poden ser atípics.
El període d’incubació és de 14 dies.
La majoria de casos es donen a la Península Aràbiga i els països veïns, però també es poden donar casos en viatgers procedents d’aquestes zones.
Malaltia de declaració urgent
Definició de cas
Es considerarà cas sospitós una persona que compleixi el criteri epidemiològic i clínic descrit a continuació. A l’hora de considerar un cas sospitós el criteri epidemiològic ha de ser determinant.
Criteri Epidemiològic:
S’investigarà qualsevol cas sospitós que compleixi alguna de les condicions següents:
Cas sospitós:
Persona que ha residit o viatjat a la Península Aràbiga o països veïns i que durant els 14 dies següents d’haver tornat:
- Presenta signes clínics i/o radiològics de distress respiratori agut o infecció pulmonar parenquimatosa, amb febre i tos i que requereix ingrés hospitalari.
- No presenta cap altra etiologia que pugui explicar aquesta simptomatologia mitjançant proves de diagnòstic per a la pneumònia adquirida a la comunitat establertes en els guies clíniques vigents.
- Persona que ha estat en contacte estret amb un cas sospitós o confirmat que presenta infecció respiratòria aguda, independentment de la gravetat, durant els 14 dies següents a l’últim contacte durant la malaltia (encara que sigui asimptomàtica).
Es defineix com a contacte estret:
- Qualsevol contacte que hagi tingut cura d’un cas confirmat o sospitós en investigació mentre presentava símptomes: Personal sanitari que no ha utilitzat mesures de protecció adequades, familiars o altres persones amb contacte físic similar.
- Qualsevol contacte que hagi estat al mateix lloc (visites, convivents) que un cas confirmat o sospitós en investigació mentre presentava símptomes.
- Es considerarà contacte estret en un avió als passatgers situats a les dues files anteriors i posteriors al seient del cas i a la tripulació que hagi tingut contacte amb el cas confirmat o sospitós en investigació mentre presentava símptomes.
- Persona amb Infecció Respiratòria Aguda( IRA) greu, que presenta clínica d’evolució inusual i empitjorament sobtat, amb febre i tos i criteris de malaltia pulmonar parenquimatosa I que té antecedent de viatge a l’Orient Mitjà els 14 dies previs a l’inici de símptomes (encara que s’hagi identificat una altra causa etiològica, però que aquesta no expliqui la seva evolució).
Qualsevol agrupació de casos d’Infecció Respiratòria Aguda greu (IRA) en pacients ingressats a UCI, independentment del lloc de residència o historial de viatge i que no sigui atribuïble a cap altra etiologia. Els clínics han d’estar alertes a qualsevol presentació atípica amb clínica inusual o inesperada, especialment en pacients immunocompromesos o que presentin un deteriorament sobtat malgrat estar rebent tractament. S’han descrit alguns casos amb coinfeccions amb altres virus respiratoris.
Cas confirmat:
Cas sospitós amb confirmació de laboratori (positiu per PCR i/o seqüenciació identificativa de MERS-CoV) o demostració per seroconversió (increment x4 el títol d’anticossos) en mostres de sèrum recollides almenys amb 14 dies de diferència i determinades per tècnica de cribrat (ELISA o IFA) i/o assaigs de neutralització.
Els casos sospitosos que només presenten serologia positiva o que no es poden confirmar per laboratori per manca de mostres o per defunció es consideraran cas probable.
Criteri clínic:
Pacient que presenta:
- Signes clínics i/o radiològics de distress respiratori agut o infecció pulmonar parenquimatosa, amb febre i tos i que requereix ingrés hospitalari.
- Símptomes gastrointestinals.
- En alguns casos presenta insuficiència renal.
- En pacients immunodeprimits, els símptomes poden ser atípics.
Criteri de laboratori:
Detecció d'àcid nucleic viral en mostra clínica, positiu a PCR, o demostració per seroconversió (increment x4 el títol d’anticossos) en mostres de sèrum recollides almenys amb 14 dies de diferència i determinades per tècnica de cribratge (ELISA o IFA) i/o assaigs de neutralització.
Classificació dels casos:
Cas sospitós: Pacient que compleix el criteri clínic i l'epidemiològic.
Cas confirmat: Cas confirmat per laboratori.
Cas descartat: Cas en investigació en el qual els resultats de laboratori realitzats, segons la seqüència temporal adequada han donat negatiu per a virus Mers-Cov.
Davant la sospita d’un cas, cal seguir les recomanacions de les transmissions per contacte i per via aèria a més de les precaucions estàndard.
Notificació a la XVEC
Davant la sospita d'un cas, cal notificar-ho immediatament -en menys de 24h- als serveis de vigilància epidemiològica territorials corresponents o al Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) fora de l'horari laboral habitual.
La declaració individualitzada s’ha de fer prioritàriament mitjançant la connexió telemàtica al Repositori epidemiològic de Catalunya (REC). Quan això no sigui tècnicament possible, la notificació es farà mitjançant la tramesa del formulari corresponent per correu electrònic encriptat, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya de caràcter públic o privat han de notificar els microorganismes causants de malalties infeccioses al sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
Informació relacionada
-
* Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.
Cal formalitzar quan no sigui possible fer la declaració mitjançant el Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC).