La legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada (MDI) i urgent (MDU).
Es tracta d'una malaltia d’origen ambiental causada per bacteris del gènere Legionella sp, majoritàriament Legionella pneumophila, i s’associa habitualment a casos o brots relacionats amb torres de refrigeració, aigua calenta sanitària, banyeres d’hidromassatge, fonts ornamentals, etc.
La legionel·losi té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que és lleu i presenta símptomes semblants als de la grip, com ara dolor muscular, tos, mal de cap i nàusees, i la infecció pulmonar o malaltia dels legionaris, caracteritzada per pneumònia i febre alta que pot arribar a provocar la mort.
El període d'incubació pot oscil·lar entre dos i deu dies, tot i que acostuma a ser de cinc a sis dies.
Malaltia de declaració urgent
Definició de cas
Descripció clínica
Hi ha dues formes clíniques de legionel·losi ben diferenciades:
- Forma pneumònica: Malaltia infecciosa aguda que cursa amb febre, tos i pneumònia demostrada per radiografia toràcica. També pot cursar amb dolors abdominals, diarrea, encefalopatia, afectació de l’estat general, hiponatrèmia i augment de la creatinofosfoquinasa.
- Febre de Pontiac: És una forma lleu, sense afectació pulmonar que cursa amb febre, anorèxia, malestar general, miàlgies i cefalea.
Criteris de laboratori per a la confirmació:
Almenys un dels següents:
- Aïllament de Legionella spp en les secrecions respiratòries, teixit pulmonar, líquid pleural, sang o altres llocs normalment estèrils.
- Detecció d’antigen de Legionella pneumophila a l’orina.
- Seroconversió enfront de L. pneumophila per immunofluorescència indirecta, sempre que les dilucions del segon títol siguin ≥ 1/128 (només per L.pneumophila serogrup 1).
- Seqüenciació genètica (SBT) practicada directament de mostra clínica
Tipus de cas segons criteris clínics:
Cas confirmat: Malaltia clínicament compatible confirmada per laboratori.
Cas sospitós: Malaltia clínicament compatible, sobretot si està epidemiològicament relacionada amb un cas
confirmat.
Classificació epidemiològica dels casos:
Cas aïllat: Identificació d’un cas sense relació epidemiològica amb cap altre.
Brot epidèmic: Associació de dos o més casos de legionel·losi relacionats epidemiològicament tenint en compte el lloc de residència, de treball o llocs visitats entre els 2 i 14 dies anteriors a l’inici dels símptomes
Cluster: Dos o més casos relacionats per àrea de residència, treball o llocs freqüentats i amb períodes d’inici de símptomes propers en el temps, la qual cosa justifica una investigació més exhaustiva.
Cluster associat a viatges: Dos o més casos que van pernoctar al mateix lloc d'allotjament en els 2 a 14 dies abans de l'inici de la malaltia dins un període de 2 anys.
Notificació a la XVEC
Davant la sospita d'un cas, cal notificar-ho immediatament -en menys de 24h- per telèfon o correu electrònic als serveis de vigilància epidemiològica territorials corresponents o al Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) fora de l'horari laboral habitual.
La declaració individualitzada s’ha de fer prioritàriament mitjançant la connexió telemàtica al Repositori epidemiològic de Catalunya (REC). Quan això no sigui tècnicament possible, la notificació es farà mitjançant la tramesa del formulari corresponent per correu electrònic encriptat, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya de caràcter públic o privat han de notificar els microorganismes causants de malalties infeccioses al sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
Informació relacionada
-
* Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.
Cal formalitzar quan no sigui possible fer la declaració mitjançant el Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC).