La febre groga és una arbovirosi de declaració individual obligatoria (MDI) i també de declaració urgent (MDU) davant la sospita o confirmació d'un cas.
Es tracta d'una malaltia vírica hemorràgica aguda causada per un flavivirus que es transmet per la picada d'un mosquit infectat.
Cal informar adequadament les persones que viatgin a zones endèmiques sobre el risc d’infecció, el mecanisme de transmissió, la simptomatologia, el període d’incubació i les mesures de protecció individual davant de picades de mosquit. La vacunació és la mesura preventiva més important, ja que proporciona immunitat i protecció de per vida, i és obligatòria per viatjar a alguns països. Aquesta vacuna s'administra a les Unitats de Salut Internacional També és important comunicar als viatgers d'aquests països la importància d’anar al metge si presenten símptomes compatibles amb la malaltia durant els dies posteriors a l'estada en la zona endèmica.
La infecció pot ser assimptomàtica o provocar un quadre d'aparició sobtada de febre, dorsàlgia, miàlgies y cefàlia de 3-4 dies de durada, amb remissió posterior, i en un 15% dels casos evolució en les 24 hores següents a una segona fase greu de febre elevada amb afectació orgànica (hepàtica, renal) i manifestacions hemorràgiques.
Així doncs, la simptomatologia que pot fer sospitar de la infecció de febre groga en viatgers procedents de zones endèmiques és l'aparició de febre aguda amb almenys un dels signes següents: icterícia i/o hemorràgia generalitzada.
Malaltia de declaració urgent
Definició de cas
Criteri clínic
Aparició de febre aguda amb almenys un dels signes següents: icterícia i/o hemorràgia generalitzada.
Classificació de casos
Cas sospitós: Persona que compleix els criteris clínics.
Cas probable: Persona que compleix els criteris clínics amb vincle epidemiològic.
Cas confirmat: Persona no vacunada recentment que compleix els criteris clínics de definició de cas i els criteris de laboratori.
*Si hi ha antecedents de vacunació recent, un cas confirmat seria una persona en què es detecti una cepa salvatge del virus de la febre groga.
Criteri de laboratori per al diagnòstic
Al menys un dels quatre criteris següents:
- Aïllament del virus de la febre groga en una mostra biològica.
- Detecció d'àcid nucleïc o d'antígen viral en una mostra biològica.
- Demostració d'un increment d'almenys quatre cops en el títol d'anticossos davant el virus de la febre groga
- Confirmació per necròpsia de les lesions histopatològiques hepàtiques característiques.
Els resultats de laboratori s'intrepreraran segons s'hagi administrat o no una vacuna contra la febre groga.
Notificació a la XVEC
Els metges o metgesses que detectin un cas (sospitós, probable o confirmat) ho han de notificar de manera immediata -- en menys de 24h-- per telèfon o correu electrònic als serveis de vigilància epidemiològica territorials corresponents o al Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) fora de l'horari laboral habitual.
La declaració individualitzada s’ha de fer prioritàriament mitjançant la connexió telemàtica al Repositori epidemiològic de Catalunya (REC). Quan això no sigui tècnicament possible, la notificació es farà mitjançant la tramesa del formulari corresponent per correu electrònic encriptat, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
La notificació dels casos s'ha de fer de manera individualitzada, i amb la informació de l'enquesta epidemiològica annexa al protocol d'actuació de referència.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya de caràcter públic o privat han de notificar els microorganismes causants de malalties infeccioses al sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
Formulari de declaració
-
* Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.
Cal formalitzar quan no sigui possible fer la declaració mitjançant el Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC).
Protocol d'actuació
-
Protocol de vigilància de la febre groga (Obre en una nova finestra)
Instituto de Salud Carlos III. Red Nacional de Vigilancia Epidemiológica