La diftèria és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada (MDI) i urgent (MDU).
Es tracta d’una malaltia bacteriana aguda que afecta principalment el tracte respiratori superior – mucosa nasal, amígdales, laringe o faringe - (diftèria respiratòria) i en menor freqüència a la pell (diftèria cutània), conjuntiva o vagina.
La diftèria està causada per Corynebacterium diphtheriae, que és un bacil aeròbic Gram positiu. El principal factor patogen del gènere Corynebacterium és la capacitat de produir una exotoxina causant de les manifestacions locals i dels efectes tòxics sistèmics.
El període d’incubació és entre 2 i 7 dies, però pot ser més llarg.
Malaltia de declaració urgent (MDU)
Definició de cas
Criteri clínic
Qualsevol persona amb algunes de les següents formes cíniques:
- Diftèria respiratòria:malaltia del tracte respiratori superior amb laringitis o nasofaringitis o amigdalitis i una membrana o pseudomembrana.
- Diftèria cutània:lesió ulcerosa crònica no progressiva que pot aparèixer amb una membrana grisa bruta.
- Diftèria d’altres localitzacions:lesió en conjuntiva o en mucoses.
Criteri de laboratori
Aïllament en una mostra cínica de C. diphtheriae, C. ulcerans o C. pseudotuberculosis productors de toxina. Per poder classificar una soca de C. diphtheriae, C. ulcerans o C. pseudotuberculosis com a productora de toxina és necessari realitzar el test d’Elek. Els resultats positius d’amplificació del gen tox per PCR s’han de confirmar mitjançant un mètode fenotípic.
Criteri epidemiològic
Vincle epidemiològic amb un cas confirmat.
Classificació dels casos
- Cas sospitós: persona que satisfà els criteris clínics de diftèria respiratòria.
- Cas probable: persona que satisfà els criteris clínics de diftèria respiratòria amb un vincle epidemiològic amb un cas confirmat (humà o animal).
- Cas confirmat: persona que satisfà els criteris clínics i de laboratori.
Definició de brot
D’acord amb la situació epidemiològica de Catalunya, l’aparició d’un sol cas de diftèria a efectes de la investigació i de la intervenció, es considerarà brot, i s’instauraran mesures de control (aïllament i tractament del cas, vacunació i profilaxis dels contactes) immediates.
Notificació a la xarxa de vigilància epidemiològica de Catalunya (XVEC)
Davant la sospita d’un cas, cal notificar-ho immediatament −en menys de 24 hores− per telèfon o correu electrònic als serveis de vigilància epidemiològica territorials corresponents o al Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) fora de l’horari laboral habitual.
La declaració individualitzada s’ha de fer prioritàriament mitjançant la connexió telemàtica al Repositori epidemiològic de Catalunya (REC). Quan això no sigui tècnicament possible, la notificació es farà mitjançant la tramesa del formulari corresponent per correu electrònic encriptat, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya de caràcter públic o privat han de notificar els microorganismes causants de malalties infeccioses al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
No s’han de notificar els aïllaments de C. diphtheriae, C. ulcerans o C. pseudotuberculosis no productors de toxina. Tampoc no s’ha de notificar l’estat de portador asimptomàtic.
Formulari de declaració
-
* Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.
Cal formalitzar quan no sigui possible fer la declaració mitjançant el Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC).