Catalunya ja té tres neveres solidàries
Aquesta iniciativa per a la redistribució d'aliments compta amb el suport de l'ASPCAT
La consciència que el 58% del malbaratament alimentari es produeix a les llars i la dimensió ètica i econòmica que suposa llençar productes que es poden aprofitar són el germen de la iniciativa Nevera Solidària, nascuda fa a Galdakao amb l’impuls d’Alvaro Saiz, fa menys de quatre anys, i que ja suma 16 projectes locals arreu de l'Estat, 3 dels quals són a Catalunya.
La instal·lació d'una nevera solidària posa a l'abast de tothom que hi vulgui participar un refrigerador per deixar-hi excedents alimentaris que poden ser aprofitats per qualsevol persona. Des de l'inici del projecte se n'ha destacat la universalitat: el destinatari dels aliments pot ser qualsevol, amb independència de la situació socioeconòmica.
- Dimensió ètica i solidària.
- Contribueix a la lluita contra el malbaratament d'aliments i s'incrementa el valor social dels grups que l'utilitzen.
- Dimensió educativa.
- El projecte serveix d'exemple per a les generacions més joves.
- Dimensió econòmica i ecològica.
- Estalvi de les despeses d'estoc i de transport a l'abocador i minimització de l'impacte mediambiental. Una tona d'aliments destruïts produeix 4 tones i mitja de CO2.
En el marc de les comunitats de pràctica (CoP) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, durant l'exercici 2016-2017 un grup de treball va estudiar el projecte Nevera Solidària i va elaborar un document que servís de guia per a aquesta iniciativa. Moderat per Juan Marcos Miquel i amb la col·laboració de l'Agència de Seguretat Alimentària (ACSA), el text explica la iniciativa des dels tres vessants implicats: la gestió del projecte, els dipositaris dels aliments i els receptors dels aliments. També recull les pautes bàsiques de vigilància de l'aparell (control de temperatures del frigorífic i del congelador i estat de neteja) i de vigilància dels aliments.
El document també inclou un compromís d'adhesió i un model de registre d'incidències, temperatura i estat de neteja.
A partir d'aquest document, i per donar a conèixer la proposta a tots els públics, s'ha elaborat una narrativa digital de presentació i una infografia que resumeix les recomanacions sanitàries del document de treball de la CoP.