La gestió intracentre es refereix a totes les accions de manipulació dels residus sanitaris dins del centre o establiment sanitari i inclou:
Segregació i envasament: és el punt de partida per a la realització d’una gestió intracentre operativa i rendible. La importància de la segregació a l’origen rau en: reduir al mínim la possibilitat de contaminació creuada; evitar que determinats residus rebin un tractament fora del centre i/o establiment que no els correspongui; prevenir els riscos laborals i ambientals derivats d’una gestió incorrecta.
Emmagatzematge intermedi: és l’espai on es guarden provisionalment les bosses i els recipients procedents dels llocs de generació a l’espera que se’n faci la recollida i el trasllat fins al magatzem final. Aquests espais han de complir certes normes de seguretat i higiene, com ara estar ben ventilades, tancades amb clau i allunyades de zones de circulació de persones.
Trasllat al magatzem final: el trasllat dels residus per l’interior del centre sanitari s’ha de dur a terme atenent uns criteris de responsabilitat, agilitat, rapidesa, asèpsia, innocuïtat i seguretat.
Emmagatzematge final: el magatzem final dels residus ha de complir unes condicions específiques per poder emmagatzemar els residus sanitaris fins al seu transport per a la gestió extracentre.
Control i seguiment de la generació de residus: els centres i establiments generadors de residus sanitaris estan obligats a disposar d’un registre en format electrònic que reculli la informació derivada de la vigilància i el control de la gestió intracentre dels residus sanitaris i a més cada primer trimestre de cada any han de presentar un resum del volum de residus corresponents al grup III i citotòxics generats de l’any anterior.
Informació relacionada
-
Programa de gestió intracentre de residus sanitaris (PGIRS)
Suport, vigilància i control de l'ASPCAT en la gestió intracentre de residus sanitaris.
-
Notes informatives
Informació tècnica i rellevant sobre canvis normatius, recomanacions i aclariments relacionats amb la gestió intracentre de residus sanitaris.
- Guies de gestió per a centres sanitaris
- Relació de bosses i recipients autoritzats per a la recollida de residus sanitaris (Obre en una nova finestra)
Els responsables dels centres i establiments sanitaris productors i/o posseïdors de residus sanitaris han d'adoptar les mesures necessàries per assegurar que la gestió es faci d'acord amb allò que estableix la normativa.
Tots els centres sanitaris han de planificar les actuacions relacionades amb la gestió dels seus residus i adoptar les mesures necessàries per assegurar el compliment de la normativa en aquest àmbit. En el cas dels centres hospitalaris, el sistema de gestió intracentre de residus sanitaris ha d'estar recollit en un pla específic, elaborat, analitzat i consensuat per tots els professionals que hi estan implicats.
El procés de definició, aplicació i consolidació d'aquest pla consta de les fases següents:
- Designació dels responsables del pla.
- Anàlisi de la situació actual.
- Elaboració i redacció.
- Posada en marxa.
- Control i seguiment.
Per facilitar l'elaboració d'aquest pla, la Secretaria de Salut Pública posa a disposició de tots els implicats en la gestió dels residus sanitaris una guia de gestió intracentre de residus sanitaris.
La responsabilitat de la correcta gestió referent a la classificació, la recollida, l'emmagatzematge i el lliurament dels residus sanitaris al personal transportista autoritzat, correspon a la gerència del centre productor dels residus.
La funció inspectora del compliment de la normativa de gestió intracentre dels residus sanitaris és competència del Departament de Salut.
El sentit comú i la responsabilitat de totes les persones que intervinguin en la gestió dels residus sanitaris són imprescindibles per evitar possibles riscos.
Hi ha diverses normes elementals relacionades amb la manipulació dels residus sanitaris que, si no es compleixen, poden repercutir directament en les persones implicades en el procés:
- No s'han de dipositar en un mateix recipient residus de diferent grup, segons la classificació establerta.
- És perillós dipositar material punxant i tallant a les bosses.
- No s'han de compactar mai les bosses ni els recipients.
- No s'han de traspassar els residus d'un recipient a un altre.
- No s'han de transportar les bosses obertes ni tampoc arrossegar-les per terra.
- S’han de destinar els carros, contenidors i altres elements emprats en el trasllat només per a aquest ús.
- No s'han de tornar a encapsular les agulles.
- No s'ha de remenar dins de les bosses i recipients.
- No s'han d'emplenar a vessar les bosses i recipients.
- Cal treballar sempre amb els guants posats.
- Cal netejar-se les mans amb aigua i sabó en finalitzar el treball o quan es canvia d'activitat.
Els centres generadors de residus sanitaris tenen l'obligació d'utilitzar bosses i recipients acreditats per la Secretaria de Salut Pública i que compleixin les característiques següents:
Grup II. Residus sanitaris no específics
- La recollida s'ha de fer en bosses de polietilè de galga adequada, mai inferior a 220 mg/cm2.
Grup III. Residus sanitaris específics o de risc
- S'han de dipositar en recipients rígids, hermètics i retolats amb l'indicatiu "Residus de risc".
- Els residus tallants i punxants s'han de recollir en recipients rígids més petits a prova de punyiment i identificats de manera clara com a "Residus de risc".
- Els residus sanitaris específics líquids corresponents a mostres de sang, hemoderivats i d'altres líquids biològics que no puguin ser abocats pel desguàs, s'han de recollir en recipients rígids impermeables i hermètics.
Grup IV. Residus citotòxics
- S'han de dipositar en recipients rígids de polietilè o poliestirè, d'un sol ús i hermètics, de color blau i retolats amb l'indicatiu "Material contaminat químicament. Citotòxics".
Tots els requisits que han de complir les bosses i els recipients de recollida de residus sanitaris estan detallats a l'article 5 del Decret 27/1999, de 9 de febrer, de la gestió dels residus sanitaris.

Els residus recollits en les diferents zones del centre s'han de transportar al magatzem de residus sanitaris del mateix centre amb una periodicitat màxima de 12 hores.
Els recipients poden estar diversos dies al magatzem intermedi, mentre no estiguin totalment plens i sempre que no produeixin molèsties. Un cop plens, s’han de traslladar al magatzem final abans de 12 hores.
Els residus sanitaris procedents de centres hospitalaris es poden emmagatzemar a l'espai habilitat dins el mateix centre sanitari durant un període màxim de 72 hores, prorrogable a una setmana si el magatzem final disposa d'un sistema de refrigeració adequat.
Els residus sanitaris procedents de centres no hospitalaris es poden acumular i emmagatzemar dins el mateix centre durant un període de temps variable en funció del volum de producció i de les característiques del residu, fins a un màxim de 6 mesos mentre el recipient que els conté no estigui ple. Quan el recipient del residu sanitari és ple, el període màxim d’emmagatzematge final és d’1 mes.
El lloc d'emmagatzematge ha de ser ventilat, espaiós, ben il·luminat, degudament senyalitzat i ha d'estar condicionat per tal de poder-hi realitzar la desinfecció i neteja corresponents.
El magatzem final s'ha de poder tancar, ha de tenir fàcil accés des de l'exterior i ha d'estar protegit de la intempèrie, de les temperatures elevades i dels animals.