Llet crua: allò que cal saber-ne
El nou decret del juliol n’autoritza la venda directa al consumidor final, que ha de tractar-la adequadament abans de consumir-la.
Una nova normativa del mes de juliol ha obert la porta a la venda directa de llet crua de vaca sense envasar (a doll) per part del ramader al consumidor. La comercialització d’aquest producte estava permesa a Catalunya, sempre que fos envasat i en instal·lacions autoritzades, però la seva venda a doll estava prohibida. El nou decret n’ha ampliat la modalitat de venda i permet que la llet crua es vengui directament a l’explotació, envasada o a doll. És a dir, el consumidor pot adquirir-la portant el seu propi envàs i també en màquina expenedora.
Tot i que les explotacions ramaderes catalanes s’han modernitzat i s’han eradicat zoonosis que fa uns anys eren relativament comunes, el nou decret encara és més exigent que l’anterior pel que fa a requisits de seguretat del producte.
A més, països de l’entorn ja tenen oberta aquesta via de comercialització, que dona als petits i mitjans ramaders l’oportunitat de diversificar mercat i posa a l’abast dels consumidors un producte amb qualitats organolèptiques úniques.
Per consumir aquest producte amb seguretat, cal garantir que el tractament de la llet ha estat correcte des del moment de la munyida fins al moment del consum. Des de l’extracció fins a l’arribada a casa, la llet crua ha d’estar refrigerada, a una temperatura màxima de 4 graus. I sempre s’ha de bullir abans de consumir. Només així n’eliminem els gèrmens nocius que pot contenir, la llet crua: salmonel·la, e-coli, campylobàcter i listèria. La presència d’aquests bacteris no depèn de la sanitat de la cabana i tampoc és controlable des del punt de vista del maneig de l’explotació. La seguretat de la llet per al consum, doncs, només es garanteix amb el tractament tèrmic adequat.
La normativa imposa als ramaders condicions molt estrictes per a la comercialització de llet crua. El decret del mes de juliol regula els requisits de les explotacions pel que fa a la producció, manipulació, venda i envasat, transport, etiquetatge i informació al consumidor. També afegeix obligacions relatives a la prevenció de la mamitis, la neteja dels equips utilitzats per a l’extracció i la distribució i a la formació del personal de l’explotació. Entre d’altres:
- La llet s’ha de refredar immediatament després de la munyida i s’ha de conservar a una temperatura inferior a 4ºC.
- No es pot barrejar la llet de dues munyides successives o la llet de munyides dutes a terme en un període màxim de 24 hores.
- Qualsevol incompliment dels requisits comporta la interrupció immediata de la comercialització del producte.
- El lliurament al consumidor final s’ha de fer com a màxim dins les 24 hores següents a la munyida, i la data de caducitat serà com a màxim de 72 hores des de la munyida.
S’ha d’informar el consumidor que cal bullir-la abans del seu consum.