Prevenció i control de la legionel·losi
Legionella és un bacteri ambiental que es troba habitualment en les aigües superficials de llacs, rius, estanys, etc. Des d’aquests reservoris naturals, aquest bacteri pot colonitzar els sistemes d’abastament dels nuclis urbans i, a través de la xarxa de distribució de l’aigua, es pot incorporar als sistemes d’aigua sanitària (freda o calenta) o altres sistemes que requereixen aigua per funcionar, com torres de refrigeració, fonts ornamentals, banyeres d’hidromassatge, condensadors evaporatius, etc., on pot trobar unes condicions favorables per multiplicar-se i propagar-se.
L’APSCAT du a terme actuacions de prevenció de la legionel·losi i de control sanitari oficial en les instal·lacions de risc de dispersió de legionel·la de Catalunya. També supervisa l’autocontrol implementat pels titulars d’aquestes instal·lacions i el control de l’aigua d’aquestes instal·lacions. Dins de les actuacions de prevenció, l’ASPCAT ha elaborat un material divulgatiu adreçat als responsables de les instal·lacions de risc de dispersió de legionel·la.
-
Aquesta guia és un instrument bàsic per facilitar a les persones, empreses i entitats implicades en la prevenció i el control de la legionel·losi el treball i les bones pràctiques en el manteniment higienicosanitari de les instal·lacions de risc. Inclou capítols desglossats per als diferents tipus d'instal·lacions.
-
-
BOE núm. 148, de 22 de juliol de 2022, pàg. 86158.
Entrada en vigor progressiva des de l'1 de gener de 2023 fins a l'1 de gener de 2025.
-
Ministeri de Sanitat. Direcció General de Salut Pública.
-
-
BOE núm 171, de 18 de juliol de 2003, pàg. 28055.
-
DOGC núm. 4185, de 29 de juliol de 2004, núm. 4185, pàg. 14726.
-
BOE núm 44, de 20 de febrer de 2003, pàg. 7017.
-
Vigilància epidemiològica de la legionel·losi (Obre en una nova finestra)
Definició de cas, notificació a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, protocol d'actuació, informes i altres recursos.
-
Canal Salut. Informació general sobre la legionel·losi (Obre en una nova finestra)
Causes, factors de risc, transmissió, símptomes, tractament...