Els antimicrobians són medicaments àmpliament utilitzats en la medicina humana i veterinària per al tractament d'una gran varietat d’infeccions bacterianes, per la capacitat que tenen de matar o d’inhibir el creixement i la multiplicació dels bacteris.
La resistència als antimicrobians és la capacitat dels bacteris de combatre l’acció d’un o de diversos antibiòtics. L’ús excessiu i erroni d’aquests medicaments durant les dècades passades ha afavorit el desenvolupament de microorganismes resistents de manera que, actualment, l’efectivitat dels tractaments es troba compromesa. A més, els bacteris resistents poden propagar-se per diferents vies i causar infeccions en altres persones. Una de les vies de propagació dels bacteris resistents als antibiòtics és a través del consum d’aliments.
L’actual marc normatiu europeu estableix l’obligació per part de les autoritats competents dels estats membres de la Unió Europea de vigilar i recopilar les dades sobre la resistència als antimicrobians dels aïllaments de Salmonella, Campylobacter i Escherichia coli, entre altres agents zoonòtics, que s’obtenen a partir d’aliments i d’animals productors d’aliments. Un dels objectius de la Comissió Europea és disposar de dades comparables a tots els estats membres sobre l'aparició de resistències en agents zoonòtics i altres agents que puguin representar una amenaça per a la salut pública.
A Catalunya, la Subdirecció General de Protecció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya és l’òrgan encarregat de coordinar l’estudi de resistències als antimicrobians de les soques bacterianes aïllades en aliments procedents de l’execució dels programes oficials de vigilància i control. Els aïllaments de les soques i les proves de sensibilitat als antimicrobians de les mostres recollides es realitzen en els laboratoris oficials de Salut Pública de Catalunya.
Els resultats de les analítiques dutes a terme entre el 2006 i el 2015 en soques de salmonel·la i campilobàcter han mostrat resultats rellevants; en concret, el 89,9% de soques de Salmonella spp. i el 92,1% de Campylobacter spp. aïllades en carns han presentat resistència enfront d'algun antibiòtic. Aquesta informació s’ha presentat en format pòster en la 12a reunió de la Societat Espanyola de Seguretat Alimentària (SESAL), celebrada a Màlaga entre el 27 i el 28 d’octubre.
La utilització indiscriminada d’antibiòtics durant períodes prolongats compromet l’efectivitat dels tractaments, tant en medicina veterinària com en medicina humana. En conseqüència, és necessari promoure el desenvolupament de plans estratègics en el marc de polítiques integrades de Salut Pública i Sanitat Animal i fomentar l’ús responsable d’antimicrobians.
Més informació
-
Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública. ASPCAT.
-
Resistències microbianes, abordatge comú de la situació a Catalunya (Obre en una nova finestra)
Documentació del taller d’avaluació del risc a la cadena alimentària "Resistències microbianes, abordatge comú de la situació a Catalunya", organitzat per l'ACSA, que va tenir lloc el 28 de novembre de 2016.
-
Antimicrobial Resistence (Obre en una nova finestra)
Health and Food Safety Directorate General. European Comission.
-
-
La resistència als antimicrobians (Obre en una nova finestra)
Organització Mundial de la Salut