Objectius
- Potenciar que les empreses controlin els aspectes relacionats amb la qualitat higienicosanitària de les matèries primeres.
- Aconseguir que totes les matèries primeres utilitzades estiguin identificades correctament, no siguin origen de contaminacions endògenes dels menjars elaborats, i s'adeqüin al que estableixen les normatives específiques que les afecten.
Activitat
- Controlar que tots els proveïdors estiguin inscrits al Registre Sanitari d'Indústries i Productes Alimentaris de Catalunya o, si no són objecte de registre, que disposin de l'autorització sanitària de funcionament corresponent.
- Controlar que totes les matèries primeres estiguin identificades correctament mitjançant l'etiquetatge en el cas de productes envasats, o la documentació comercial que els empara, els segells o les marques sanitàries.
- Controlar que les matèries primeres se sotmetin a exàmens organolèptics per valorar-ne l'acceptació.
- Controlar que es respectin les dates de caducitat o consum preferent.
- Controlar que les matèries primeres arribin a l'establiment a la temperatura òptima per a la conservació. Es recomana que l'empresa rebutgi els aliments congelats que superin els -10°C i els refrigerats que superin els 7°C.
- Controlar que les matèries primeres arribin en condicions de transport higièniques: que els vehicles de transport estiguin nets, que els productes transportats siguin compatibles i que els vehicles siguin els adequats per al tipus de producte que transporten. Els aliments no han d'estar en contacte amb el terra del vehicle.
- Controlar que les pràctiques de descàrrega siguin sanitàriament correctes: que els productes no s'arrosseguin, no tinguin contacte directe amb el terra, que es mantingui la cadena del fred (que passin immediatament a les cambres), i que no es produeixin contaminacions creuades amb draps o altres estris, etc.
- Vetllar perquè qualsevol producte que no reuneixi els requisits sanitaris establerts, la contaminació del qual no pugui ser reduïda a nivells acceptables pels procediments normals de preparació i/o elaboració, no s'utilitzi com a matèria primera.
- Vetllar perquè l'empresa estableixi requisits de qualitat sanitària als proveïdors que, com a mínim, seran els establerts per les normatives específiques, i els apliqui sistemàticament.
Data d'actualització:
09.02.2024