Objectius
- Impedir la contaminació directa o indirecta de les matèries primeres, els productes semielaborats i els elaborats al llarg del seu processament, per manca o insuficiència de neteja i desinfecció dels locals, de les instal·lacions, dels equips o dels estris.
Activitats
- Comprovar l'existència d'un pla de neteja i desinfecció que inclogui el procediment, la freqüència, el material i els productes utilitzats.
- Verificar que es comprova l'efectivitat del pla de neteja i desinfecció:
- Per a la neteja: dissenyant i elaborant fitxes de control visual de la neteja.
- Per a la desinfecció: duent a terme anàlisis microbiològiques periòdiques de superfícies i estris.
- Controlar que durant l'activitat es mantinguin les bones condicions higièniques en instal·lacions i estris.
- Comprovar que les mesures adreçades a la prevenció i la lluita contra les plagues siguin suficients i s'apliquin amb eficàcia.
- Redactar informes adreçats a les persones responsables de l'establiment per comunicar les deficiències observades en l'aplicació dels plans de neteja, desinfecció i control de plagues.
- Constatar que el material i els productes de neteja, desinfecció i control de plagues són emmagatzemats en armaris o locals específics per a això, i que el seu ús no comporta cap risc de contaminació química per als aliments.
- Comprovar que la vaixella i els contenidors de transport s'emmagatzemin en armaris tancats o locals específics per evitar-ne la recontaminació posterior i, si cal, que es tornin a netejar i desinfectar abans d'utilitzar-los.
- Assegurar-se que la neteja d'equips i estris es fa en una zona o local específics, allunyats del lloc on es manipulen aliments. En el cas que això no sigui possible, controlar que les operacions de neteja i desinfecció es realitzin en moments diferents a la manipulació d'aliments per evitar-ne la contaminació.
- Controlar que mentre es cuina no augmentin la temperatura ni la humitat en les zones de manipulació d'aliments per condensació de vapors produïts per la neteja de locals i/o estris.
- Assegurar que no es permet l'entrada d'animals domèstics a les instal·lacions d'emmagatzematge i manipulació d'aliments.
Data d'actualització:
09.02.2024