
L'aigua és un recurs essencial per a la vida i la salut de les persones, però sense un tractament i una protecció adequats, pot convertir-se en una via de transmissió de microorganismes o substàncies nocives per a la salut.
Els contaminants poden arribar a les aigües subterrànies i superficials a conseqüència de l'activitat humana, ja sigui industrial, agrícola, ramadera o domèstica. Per evitar que aquests contaminants arribin a les aixetes, és imprescindible que els sistemes de subministrament d'aigua de consum garanteixin un tractament adequat i compleixin determinades condicions sanitàries.
Totes les parts implicades en el subministrament d'aigua de consum a la ciutadania han d'actuar de manera coordinada, incloent-hi l'administració hidràulica, els operadors, els ajuntaments i el Departament de Salut, que tenen competències en matèria d’aigües de consum.
La normativa sanitària de referència estableix que els municipis són responsables de garantir que l’aigua subministrada en el seu àmbit territorial sigui apta per al consum en el punt de lliurament al consumidor. També els correspon l'autocontrol de la qualitat i el control a l’aixeta de l’aigua que consumeix la població al seu municipi.
Per altra banda, l’autoritat sanitària té la responsabilitat de dur a terme el control sanitari dels sistemes de subministrament, de supervisar els autocontrols dels operadors i de vigilar la qualitat de l'aigua de consum humà.
Les actuacions de l’administració sanitària es fan d’acord amb el Programa de vigilància sanitària de l'aigua de consum, i també per donar resposta als objectius de salut previstos al Pla de salut de Catalunya 2021-2025.
L’aigua apta per al consum ha de complir les condicions establertes a la normativa vigent, el Reial decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s’estableixen els criteris tècnic sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum, el seu control i subministrament.
En cas d'incompliment dels valors paramètrics o altres incidències, el gestor ha d'investigar immediatament la causa i garantir que es prenguin les mesures correctores necessàries al més aviat possible per restablir la qualitat de l'aigua. Un cop el gestor hagi confirmat i comunicat la incidència a l’autoritat sanitària, aquesta farà una avaluació del risc i determinarà l’adopció de les mesures més adequades, que podran consistir en restringir l’ús de l’aigua, prohibir el seu subministrament o aplicar tècniques de tractament apropiades per modificar-ne la naturalesa o les propietats abans de subministrar-la, a fi de reduir o eliminar els riscos potencials per a la salut de la població. El gestor haurà d’adoptar les mesures correctores i preventives de forma immediata i les comunicarà als usuaris i altres operadors afectats, si és el cas.
-
Sulfats (2) (Obre en una nova finestra)
Recomanacions sanitàries per superació del valor paramètric
-
Sulfats (Obre en una nova finestra)
Informació a incloure en el comunicat a la població en el cas de superació del valor d’aptitud en l’aigua de consum
-
Nitrats (Obre en una nova finestra)
Informació a incloure en el comunicat a la població en el cas de superació del valor paramètric en l’aigua de consum.
-
-
Concentracions residuals de diòxid de clor (Obre en una nova finestra)
Nivells de referència i determinació de les concentracions residuals de diòxid de clor en aigües de consum humà.
-
Proveïment i emmagatzematge d'hipoclorit (Obre en una nova finestra)
Recomanacions per al proveïment i l’emmagatzematge d’hipoclorit per al tractament d’aigua de consum.
-
Desinfecció de l'aigua de consum amb hipoclorit sòdic: recomanacions (Obre en una nova finestra)
Manual d'assessorament per a la gestió dels sistemes de subministrament públic de nuclis de mida mitjana i petita i per optimitzar la desinfecció de l'aigua amb l'aplicació d'hipoclorit sòdic.
-
-
Reial decret 3/2023 (Obre en una nova finestra)
Reial decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s’estableixen els criteris tecnicosanitaris de la qualitat de l’aigua de consum, el seu control i subministrament.
-
Decisió delegada (UE) 2024/1441 (Obre en una nova finestra)
Decisió delegada (UE) 2024/1441 de la Comissió d'11 de març de 2024 per la qual es completa la Directiva (UE) 2020-/2184 del Parlament Europeu i del Consell mitjançant l'establiment d'una metodologia per mesurar els microplàstics en les aigües destinades al consum humà.
-
Decisió d'Execució (UE) 2022/679 (Obre en una nova finestra)
Decisió d'Execució (UE) 2022/679 de la Comissió, de 19 de gener de 2022, per la qual s'elabora una llista d'observació de substàncies i compostos que susciten preocupació en relació amb les aigües destinades al consum humà com estableix la Directiva (UE) 2020/2184 del Parlament Europeu i del Consell [notificada amb el número C(2022) 142] Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) L124 27/04/2022.
-
Directiva UE 2020/2184 (Obre en una nova finestra)
Directiva UE 2020/2184 del Parlament Europeu i del Consell, de 16 de desembre de 2020, relativa a la qualitat de les aigües destinades al consum humà.
-
Directiva 2013/51/EURATOM (Obre en una nova finestra)
Directiva 2013/51/Euratom del Consell, de 22 d'octubre de 2013, per la qual s'estableixen requisits per a la protecció sanitària de la població pel que fa a les substàncies radioactives en les aigües destinades al consum humà.