Programa Salut i Escola
Dins del marc de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es desenvolupa el Programa Salut i Escola (PSiE) en estreta coordinació i col·laboració amb el Departament d’Educació.
Un dels objectius prioritaris del PSiE és promoure actituds i hàbits saludables entre els infants i adolescents de les diferents etapes educatives amb actuacions d’educació per a la salut tant individuals com grupals dins dels centres escolars.
La finalitat és prevenir les conductes de risc, promoure hàbits saludables, fer detecció precoç i prevenció dels problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de substàncies i addiccions comportamentals, hàbits saludables, la violència i la salut social, fonamentalment.
Alhora, el programa té l’objectiu d’apropar els serveis de salut als centres educatius i als adolescents per tal de donar resposta a les seves necessitats, ja que es tracta d’una etapa vital en la que es produeix la transició física, psicològica i social de la infància al món adult i, per tant, especialment sensible a patir determinats problemes de salut.
Una de les principals línies d’actuació del PSIE és el servei Consulta Oberta, que implica el desplaçament periòdic de professionals de l’infermeria als centres educatius per afavorir l’accessibilitat dels adolescents a l’atenció sanitària amb garanties de privacitat, confidencialitat i proximitat.
El responsable de la coordinació del programa és el Servei de Salut Maternoinfantil de la Subdirecció General de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) del Departament de Salut,.
El Departament d'Educació, tots els Serveis Territorials de Promoció de la Salut de Catalunya i, el CatSalut coordinen, col·laboren i hi participen.
L'Atenció Primària de Salut del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT) del Departament de Salut és qui l'executa mitjançant els seus professionals d’infermeria.
L'execució del PSiE correspon als equips d’atenció primària (EAP) de les àrees bàsiques de salut (ABS). Cada equip ha de prestar aquest servei als centres escolars que tenen adscrits al seu àmbit territorial.
El PSiE forma part de la cartera de serveis de salut comunitària, i també hi estan implicats:
- els centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ)
- els professionals sanitaris de les unitats d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR)
- els centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS)
- els equips d’assessorament psicopedagògic
- els equips de salut pública municipal
La Guia del Programa Salut i Escola és l'instrument d'orientació de referència per facilitar la implantació del PSiE i el seguiment i l'avaluació del programa als centres sanitaris i educatius de Catalunya.
Actualment s'està elaborant una nova versió de la guia.
Entre els materials de suport per als referents del Programa Salut i Escola hi ha cartells i fulletons divulgatius del servei de Consulta Oberta, xapes identificatives per als professionals de salut desplaçats als centres educatius, cartes de presentació del programa i altres documents.
La formació de referents del Programa Salut i Escola (PSiE) pretén donar coneixements i eines als professionals sanitaris dels Equips d’Atenció Primària de Catalunya que s’incorporen per primera vegada al PSiE i també a aquells professionals actius del Programa segons el criteri dels seus referents amb la finalitat de de dur a terme les tasques relacionades amb el desenvolupament de la Consulta Oberta i les Activitats d’Educació i de Promoció de la Salut dins dels centres educatius que tenen assignats.