
El programa de revisió de menús escolars, PReME, es crea l'any 2006, mitjançant un conveni entre els Departaments de Salut i d'Educació, i en el marc de l'estratègia PAAS (Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable), liderada per la Subdirecció General de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
L’objectiu és promoure una alimentació saludable i sostenible a través de millorar la qualitat de les programacions de menús oferts als menjadors escolars.
El PReME ofereix als centres educatius de primària i secundària, públics o privats, de forma trianual i gratuïta, l'avaluació de la programació de menús, atenent els criteris recomanats al "Documento de consenso sobre la alimentación en los centros educativos" (Estratègia Naos, 2010) i a la guia "L’alimentació saludable en l’ etapa escolar" (ASPCAT), donant resposta a la Llei 17/2011, de 5 de juliol, de seguretat alimentària i nutrició.
Els informes d'avaluació són elaborats per un equip de dietistes-nutricionistes de l'ASPCAT. El programa es desenvolupa mitjançant la implicació dels equips tècnics de l'ASPCAT de cada territori i en coordinació amb els municipis i consells comarcals.
El programa 15 minuts en moviment – La Milla Diària / The Daily Mile, amb origen a Regne Unit, es va adaptar a Catalunya l’any 2021 mitjançant un conveni entre els Departaments de Salut i d'Educació, i en el marc de l'estratègia PAAS (Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable), liderada per la Subdirecció General de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
L'objectiu del programa és que els alumnes corrin o caminin ràpid durant quinze minuts al dia a l'aire lliure, dins l'horari escolar i en el moment que l'escola triï. Aquesta activitat física ajuda a millorar la forma física, així com el benestar social, emocional i mental. També té un efecte positiu en el comportament i la concentració dels infants, i això repercuteix en els seus resultats acadèmics. És un programa senzill i efectiu, fàcil de posar en pràctica, i permet que l'alumnat, incloent-hi els que tenen necessitats especials, facin activitat física cada dia. Aquests 15 minuts contribueixen a assolir el repte de 60 minuts diaris d'activitat física i esport que recomana l'Organització Mundial de la Salut. Per participar, l'alumnat només necessita un calçat adequat, i no cal cap material ni formació especial del professorat.
15 minuts en moviment. La milla diària (Obre en una nova finestra)
Presentació i informació pràctica del programa.
"Pauses actives! En moviment a l’aula" és un programa per promoure l'activitat física i "trencar" els períodes de sedentarisme amb petits temps d'activitat física dins la rutina de l'aula durant la jornada escolar, en què l’alumnat passa la major part del dia assegut.
La guia proposa diverses activitats físiques d'entre 5 i 10 minuts de durada, pensades perquè el professorat les pugui fer amb l'alumnat gairebé de manera divertida, senzilla i significativa per a l'alumnat, i gairebé sense necessitat de material específic.
Les activitats estan dissenyades per treballar continguts curriculars de totes les àrees de coneixement de l'etapa de primària i de segon cicle d'educació infantil.
Pauses actives. En moviment a l'aula (Obre en una nova finestra)
Presentació i informació pràctica del programa.