
El Programa de prevenció i abordatge de l’obesitat infantil a Catalunya (POICAT) és una iniciativa en l’àmbit de la promoció de la salut per millorar els hàbits dels infants, les seves famílies i comunitats, i per prevenir i reduir la prevalença de l’excés de pes amb un enfocament integral de la salut.
Es basa en un model d’intervenció multidisciplinari i multinivell, que es focalitza en els infants i les famílies, tenint en consideració els determinants socials de la salut i de l’entorn. L’objectiu és incidir en alimentació, activitat física, son, ús de pantalles i criança positiva.
El desenvolupament del programa combina intervencions en la comunitat, per generar entorns promotors de salut, que inclou el treball amb entitats del barri, escoles, comerços, ens locals i altres recursos comunitaris, amb la intervenció individual i l’acompanyament a l’infant i la família des dels centres de salut.
Després d’una experiència pilot amb bons resultats al barri de la Mina (Sant Adrià del Besòs) durant el període 2021-2022, el POICAT s’ha començat a desplegar a 35 equips d’atenció primària i comunitària (EAP) de Catalunya, amb el lideratge de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
El POICAT forma part del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació Saludable (PAAS) de l’ASPCAT i està inclòs Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública (PINSAP). El desplegament del programa és una de les actuacions previstes al Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 en el marc de l’estratègia per millorar la igualtat d’oportunitats en salut al llarg de la vida.
El Model de prevenció i abordatge de l’obesitat infantil és el document de referència del POICAT, i ha estat elaborat per un grup interdisciplinari de més de 40 professionals representants de societats científiques i entitats liderats des de l’ASPCAT.
L’objectiu del model és millorar els hàbits dels infants i les seves famílies i reduir la prevalença d’excés de pes, mitjançant un abordatge integral de la salut, tenint en consideració els determinants socials de la salut, treballant de forma interdisciplinària amb tots els agents de la comunitat.
El document de presentació del model recull els antecedents, la justificació i les necessitats identificades per intervenir en les àrees bàsiques seleccionades. Inclou la descripció del desenvolupament del programa, aporta un algoritme de funcionament i estableix els criteris i les necessitats per desplegar-lo. També ofereix un recull de recursos, programes i materials de suport en la prevenció de l’obesitat infantil, a través d'una caixa d’eines per a la seva implementació.
El POICAT es caracteritza per la combinació de la intervenció comunitària amb la intervenció individual i l’acompanyament a l’infant i la família per part dels professionals dels centres de salut.
La intervenció comunitària s’articula amb la constitució d’un grup d’agents de referència de la comunitat per identificar conjuntament els determinants de l'obesitat al barri, les necessitats i els recursos existents per fer-hi front, i establir un marc de treball per potenciar els elements que afavoreixen un entorn promotor de la salut. Inclou la participació i la implementació de les accions que es decideixin dur a terme, la valoració dels resultats i la difusió de l’experiència.
La intervenció i l’acompanyament amb l’infant i la família es planteja des del centre d'atenció primària de salut, amb l'equip de pediatria, medicina i infermeria de família. Hi participen dietistes-nutricionistes, professionals de la psicologia, treball social, referents de benestar emocional i altres professionals, com llevadores, equips de salut bucodental, etc. És una intervenció centrada en la persona (l'infant i la família), respectuosa i no estigmatitzant, i consta de diferents fases, des d'abans de l’embaràs fins a l’adolescència. Es basa en un abordatge multidisciplinari i multinivell dels aspectes individuals i de l’entorn de l’infant i la família, amb l’objectiu d’actuar, en els territoris prioritzats, de manera intensiva sobre l’alimentació, activitat física, son, ús de pantalles i criança positiva, tenint en compte els determinants socials de la salut.
Presentació de l'algoritme d'intervenció del POICAT (Obre en una nova finestra)
Presentació de l'algoritme que recull i explica de forma estructurada els dos components de la intervenció (comunitària i assistencial) per replicar el model de prevenció i abordatge de l'obesitat infantil a tot Catalunya.
Per testar i avaluar el model, durant el període 2020-2022 es va dur a terme un pla pilot de prevenció i abordatge de l’obesitat infantil al barri de La Mina (Sant Adrià de Besòs), on hi ha una població amb una prevalença d’obesitat infantil elevada.
En el pla pilot es van abordar tant els aspectes individuals com de l’entorn de l’infant i la família. La intervenció va començar el juliol del 2019 amb diverses formacions a l’equip del centre d’atenció primària (CAP) de La Mina.
En diverses reunions amb les entitats del barri, es va construir un model compartit dels determinants de l’obesitat i l’excés de pes al barri, i es van identificar i recollir els recursos i actius per afrontar-los.
L’inici de la pandèmia de la COVID-19, el març de 2020, va tenir un impacte important en l’activitat assistencial i comunitària i va dificultar la realització de moltes de les activitats previstes. No obstant això, l’avaluació dels dos anys de pilotatge del programa va mostrar bons resultats per als infants que hi van participar, tant en relació amb la millora d’hàbits com en l’índex de massa corporal (IMC).
Es va concloure que el consum d’aliments saludables havia millorat molt al mateix temps que s’havia reduït el dels aliments malsans. També es va detectar un descens del 49% del consum de begudes ensucrades dels infants que en consumien tres o més vegades a la setmana, i millores significatives d’hàbits com l’increment d’hores de son, de joc actiu, de temps dedicat a l’esport i la reducció de les hores a l’ús de pantalles.
L’experiència i els resultats del pla pilot al barri de la Mina han servit per plantejar els requeriments mínims necessaris per implantar el model de prevenció i abordatge de l’obesitat infantil en altres zones de Catalunya.
Després dels bons resultats de l’experiència pilot del barri de la Mina, el model de prevenció i abordatge de l’obesitat infantil es comença a implementar en 35 equips d’atenció primària i comunitària.
Aquests equips han estat escollits tenint en compte les dades de prevalença d’obesitat i excés de pes en infants, els indicadors de vulnerabilitat social dels barris i la representativitat territorial. La finalitat és avaluar l’efectivitat del model en condicions reals diverses i comparar-lo entre àrees de característiques estructurals similars.
Si es demostra que el model és efectiu i reproduible, es plantejarà fer-lo extensiu a tot Catalunya en etapes successives.
Llista dels EAP que participen al POICAT
Llista dels 35 equips d'atenció primària que participen en la primera fase de desplegament del Programa de prevenció i abordatge de l'obesitat infantil a Catalunya.