El Servei de Salut Maternoinfantil consta de diferents programes de salut que comprenen activitats, protocols i materials d’educació per a la salut, així com la formació dels professionals.
Aquests programes estan associats a diversos registres poblacionals que permeten l’estudi i l’avaluació de l’estructura, el procés i els resultats desenvolupats en el marc del Servei per tal de comprovar-ne el grau d’efectivitat i d’eficàcia assolit.
Això permet establir millores i monitorar les línies de treball per aconseguir els objectius de salut maternoinfantil i juvenil fixats.
Durant l’any 2020, han nascut a Catalunya un total de 58.590 infants. Aquesta xifra segueix la tendència a la baixa d’anys anteriors, ja que representa un 12% menys de naixements que el 2017.
Pel que fa als programes de cribratge prenatal i neonatal, el Servei de Salut Maternoinfantil consta dels programes següents:
Programa de cribratge prenatal d’anomalies congènites. Té per objectiu la detecció i el diagnòstic prenatal d’anomalies congènites, com ara la síndrome de Down, la síndrome d’Edwars o la síndrome de Patau, i també les anomalies estructurals fetals, com ara els defectes del tub neural. Aquest Programa, amb un 93,4% de cobertura, el 2020 ha diagnosticat 200 casos de fetus amb anomalies congènites.
Programa de cribratge neonatal (prova del taló). Té per objectius detectar, diagnosticar i tractar precoçment algunes malalties minoritàries. Gràcies al diagnòstic i abordatge precoços, es canvia radicalment la qualitat de vida d’aquests nadons i de les seves famílies. Durant el 2020 s’han diagnosticat 187 infants dintre d’aquest cribratge.
Programa de cribratge de la hipoacúsia. Té per objectiu identificar aquells infants que presenten una pèrdua auditiva més gran o igual a 35 decibels (dB) per tal de poder fer, al més aviat possible, un diagnòstic precoç, un tractament i el seguiment dels infants amb sordesa. Dels 58.590 naixements a Catalunya durant el 2020, 52 infants han estat diagnosticats d’hipoacúsia.
D’altra banda, al Servei de Salut Maternoinfantil també hi ha en funcionament els següents programes de seguiment de l’etapa infantil i juvenil:
Programa de prevenció de maltractaments infantojuvenils. Té per objectiu promoure la prevenció, la detecció precoç, l’atenció integral i la rehabilitació d’infants i adolescents afectats, i fa incidència en les situacions de risc, així com en el bon tracte integral dels infants i adolescents des de l’àmbit sanitari. Durant el 2020 es van notificar a Catalunya, des d’urgències hospitalàries, un total de 480 casos de maltractaments, el 63% dels quals han estat sobre nenes.
Programa “Salut i Escola”. Té per objectiu la millora de la salut dels adolescents mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció de les situacions de risc i d’atenció precoç als problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac, en col·laboració amb els centres educatius i els serveis de salut comunitària presents al territori.
El Programa s’ha implementat en 537 instituts de Catalunya, amb un total de 8.860 consultes realitzades durant el curs 2019-2020.
Registre de paràlisi cerebral. La seva finalitat és conèixer, avaluar i estudiar els casos de paràlisi cerebral infantil (PCI) a Catalunya que provenen dels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP). La paràlisi cerebral és la discapacitat motriu més freqüent en l’edat infantil. El 2020 s’han registrat un total de 5 casos nous d’infants amb paràlisi cerebral.