Construcció, manteniment i rehabilitació d'edificis
Les persones passem el 90-95% del nostre temps en espais interiors: a la feina, a casa, en espais d'oci...
Tot i aplicant la normativa vigent, continua havent-hi casos d'edificis amb l'anomenada síndrome de l'edifici malalt (SEM), que provoca que hi hagi persones amb símptomes de salut associats a factors ambientals presents en l'espai interior dels
edificis.
- L'OMS calcula que un 30% dels edificis nous o reformats poden estar en situació de SEM i quan es produeix en l'entorn laboral té una repercussió econòmica, ja que s'associa a baix rendiment laboral i un increment de l'absentisme.
- Garantir la qualitat ambiental interior és la via per promoure el confort, el benestar i la salut de les persones usuàries habituals dels edificis i minimitzar la despesa econòmica sanitària i laboral.
Elaborar i publicar un document de consens de criteris generals basat en l'evidència científica, amb la voluntat d'influir en la presa de decisions sobre construcció, manteniment i rehabilitació d'edificis.
- Entorn segur, lluny de fonts contaminants, ben comunicat i accessible.
- Disseny amb criteris passius i d’eficiència energètica per aconseguir l’autosuficiència.
- Rehabilitar millor que fer obra nova.
- Edificis pensats per al benestar de les persones.
- Materials i instal·lacions bioclimàtiques, eficients i sense risc per a la salut.
- Sistemes de subministrament segurs, sense risc per a la salut.
- Ventilació i disseny que garanteixi una òptima qualitat de l’ambient interior.
- Disseny amb òptim aïllament tèrmic i acústic, bona il·luminació natural o cronobiològica.
- Ús i manteniment responsable i eficaç.
- Professionals: Informació i formació.
Coordinació: Lorena Perona i Cati Chamorro (Diputació de Barcelona); Sònia Hernández-Montaño i Elisabet Silvestre (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ); Irene Martín ( Departament de Territori i Sostenibilitat. Generalitat de Catalunya) i Ana M. Novoa ( Agència de Salut Pública de Barcelona).
Dinamització: Annabel Pedrol i Carmina Bruguera ( Departament de Salut. Secretaria de Salut Pública de Catalunya)
Departament de Presidència, Departament d’Empresa i Coneixement , Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Departament de Territori i Sostenibilitat, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Departament d’Interior, Departament de Salut (Servei Català de la Salut, Institut Català de la Salut, Secretaria de Salut Pública), Diputació de Barcelona, Associació Catalana de Municipis, Agència de Salut Pública de Barcelona, Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, ISGlobal, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.