Joves i oci saludable
El membres del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de la Salut Pública de la Catalunya Central, van proposar els joves i el consum d'alcohol com un dels àmbits de treball per a les futures comissions tècniques.
Atenent que el consum d'alcohol segueix creixent entre els joves i que s'avança l'edat en l'inici del consum, es va creure important treballar l'eix joves i oci saludable. Aquest consum no només té impacte en la pròpia salut dels joves, sinó que també genera problemàtica d'incivisme i relacions. Aquesta problemàtica es veu agreujada en les festes locals i convé que tots els municipis actuïn generant espais d'oci saludable i promovent un consum responsable.
Tenint en compte les aportacions posteriors fetes pels diferents membres del Consell, el president va resoldre la creació de la Comissió Tècnica de Joves i Oci Saludable, que es va constituir comptant amb els membres que havien proposat totes les institucions i organismes del Consell.
Diferents dades quantitatives i qualitatives avalen aquesta decisió.
Recollir intervencions a nivell de municipi i a nivell d'individu i família que permetin generar espais i activitats d’oci saludable.
- Generar espais i activitats d’oci saludable amb intervencions a nivell de municipi: recomanacions encaminades a un reconeixement com a municipi responsable en el consum d'alcohol i a generar espais d'oci saludable.
- Generar espais i activitats d’oci saludable amb intervencions a nivell d'individu i família: llistar, acordar i promoure accions que apoderin els joves i les famílies per a un consum responsable i accions encaminades a evitar que estigui socialment “premiat” el consum d’alcohol.
-
Aquesta infografia ofereix una visió global dels diferents tipus d'actuacions preventives que es poden dur a terme abans, durant i després de l'organització d'una festa per fomentar un oci saludable entre els joves. Les recomanacions que es donen s’han basat en la Guia de recomanacions sobre el consum d’alcohol i altres drogues en les festes locals de la Subdirecció General de Drogodependències.
-
Recull de recursos per a l'organització de festes (Obre en una nova finestra)
Recull de materials amb recomanacions, exemples, accions i intervencions detallades que poden ser útils a l’hora d’organitzar una festa per fomentar un oci saludable entre els joves. La informació s’ha estructurat seguint les tres etapes clau de la planificació: abans, durant i després de la festa, i els documents estan agrupats segons els diferents tipus d'actuacions preventives que es poden dur a terme.
-
Coordinació: Agència de Salut Pública de Catalunya. Departament de Salut.
Dinamització: Montse Mestres i Mª Carmen Colldeforns (Agència de Salut Pública. Departament de Salut).
Departament Ensenyament; Departament de Salut – Catsalut; Departament d’Interior; Departament de Cultura; Col·legi oficial de Treball Social de Catalunya; Diputació de Barcelona; Consell Comarcal del Bages; Consell Comarcal del Berguedà; Consell Comarcal d’Osona; Ajuntament de Manresa; Ajuntament de Berga; Ajuntament de Manlleu; Ajuntament d’Igualada; Consorci Hospitalari de Vic, Mancomunitat La Plana.
La prevenció comença abans de la festa
Recursos per a l'organització de festes
Recull de recomanacions, exemples d'actuacions, models de documents i altres recursos de suport per promoure un oci saludable entre els joves.