Joves exclosos
Acompanyant a transitar, més enllà del llindar de la majoria d'edat, el col·lectiu de joves exclosos dels programes d'atenció.
Durant el 2017, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència va detectar un augment molt importat de joves no acompanyats, que passaven a incrementar, de manera exponencial, el col·lectiu de joves pobres sense xarxa familiar.
Catalunya, amb un 11,4% de menors pobres, ocupa el tercer lloc entre les comunitats autònomes de residència amb un índex de pobresa més elevat, entre els menors de 18 anys (indicador AROPE).
Al Camp de Tarragona:
- Durant el 2017, dels joves que van passar pel medi obert de Justícia Juvenil, un 11% estaven en situació de pobresa.
- El 24% dels joves que van passar pels serveis públics d'atenció, en el decurs del 2016, van finalitzar de manera negativa l'acompanyament de l'Àrea de Suport a Joves Tutelats i Extutelats.
Quines circumstàncies de vulnerabilitat hi podem trobar?
- No disposar d'un habitatge estable i en condicions.
- No tenir ingressos estables.
- No tenir feina.
- Haver abandonat l'escolarització, o bé no haver arribat a accedir-hi.
- No tenir la documentació en regla.
- No tenir projectes de vida o tenir-los poc adaptats a la realitat.
- Consumir abusivament tòxics i/o traficar amb estupefaents.
- Participar d'un cercle d'amistats de risc.
- Haver abandonat tractaments de salut mental.
- Fer visibles els joves entre els 16 i els 29 anys, sense acompanyament, emancipats de manera precària, en situació de pobresa i que han quedat fora de les xarxes comunitàries de suport a les persones.
- Connectar aquests joves a la xarxa de recursos d'inserció social, creant el Servei d'Acompanyament a Joves Exclosos dels Programes d'Atenció (SAJEPA).
- Persones vulnerables: detecció i millora de l’accés a les polítiques públiques, reforç del pla de suport a famílies cuidadores, persones excloses dels programes d’atenció, millora de l’eficàcia de la xarxa d’atenció a la gent gran, supressió de barreres físiques i mentals.
- Atur, habitatge i condicions de vida precàries: com a causa de desigualtats i vulnerabilitat, pobresa energètica.
- Transversalitat real entre administracions.
- Xarxa de voluntaris per reforçar als professionals: banc de recursos.
- Suport a les entitats socials per a una gestió responsable dels aliments recuperats que encara són aptes per al consum humà.
- Implementació del model biopsicosocial a les ABS. Integració dels professionals de la psicologia.
Coordinació: Jordi Burcet Solé (Departament de Justícia).
Dinamització: Maribel Calvo Caballero (Agència de Salut Pública de Catalunya. Departament de Salut).
URV, Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència, Departament de Justícia, Departament d’Ensenyament, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Col·legi Oficial de Veterinaris de Tarragona, Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Col·legi Oficial de Treball Social, Consell Comarcal Conca de Barberà, Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, Consell Comarcal del Tarragonès, Diputació de Tarragona, Gestió Pius Hospital de Valls, Institut Pere Mata, Muralles Salut SLP CAP Muralles, Institut Pere Mata, Grup SAGESSA, ICS Camp de Tarragona, Gestió i Prestació de Serveis de Salut i Coordinadora d’Entitats de Tarragona.