Envellir 2.0
L'Alt Pirineu i Aran és un territori amb unes singularitats i necessitats pròpies. Representa el 18% de la superfície de Catalunya amb el 0,9 % de la població, distribuïda en 602 nuclis de població petits i dispersos. Segons l'Idescat 2017, l'índex d'envelliment en aquestes comarques és del 158,4% i el 20,8% de la població és major de 65 anys.
Els membres del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de la Salut Pública de l'Alt Pirineu i Aran van proposar l'envelliment i les noves tecnologies com un dels àmbits de treball per a les futures comissions tècniques.
A l'entorn de la gent gran, les noves tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) formen part de l'envelliment actiu i saludable i aporten importants avantatges per a la persona: afavoreixen el desenvolupament individual i social; permeten assumir nous reptes, aprendre i informar-se, i entretenir-se; ajuden a millorar la qualitat de vida, a potenciar les aficions, a connectar amb fills i néts (factor intergeneracional), a evitar l'aïllament i la soledat, i també a millorar l'estimulació cognitiva i física.
Una població envellida amb dificultat d'accedir als serveis bàsics, la impossibilitat de disposar de bones connexions en telecomunicacions, i les dificultats en les comunicacions són aspectes importants que ha tingut en compte el treball d'aquesta comissió. Les TIC poden ser una eina important a tenir en compte per donar solucions a aquesta realitat.
Identificar els serveis de proximitat com a motors de desenvolupament local per a les persones grans de l’Alt Pirineu i Aran, des de l'apoderament i la participació activa.
- Apoderar la gent gran i garantir la cobertura de les seves necessitats.
- Identificar els serveis disponibles des de cada entitat i conèixer-ne els punts forts i febles.
- Conèixer l'opinió de les persones grans sobre els serveis disponibles, recollir les mancances i les prioritats que aquest col.lectiu percep i com pot col.laborar amb la comunitat.
- Conèixer l’ús de les noves tecnologies per part de la gent gran.
ENVELLIR 2.0. Fitxa 2018
Coordinació: Rosa Mª Fumàs (Consell Comarcal del Pallars Jussà).
Dinamització: Teresa Hernández (Agència de Salut Pública de Catalunya).
Ajuntament de Pobla de Segur, Departament de Cultura, Departament Treball, Afers Socials i Famílies, Diputació de Lleida, Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de LLeida, Col·legi de Treball Social de Catalunya, Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Consell Comarcal de la Cerdanya, Consell Comarcal del Pallars Jussà, Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Institut Català de la Salut, Gestió de Serveis Sanitaris, ABS Cerdanya, FeSalut, Secretaria de Salut Pública.