Objectius
L’objectiu global de les accions a l’àmbit comunitari del PAAS és treballar per assolir un entorn facilitador; per un costat, per a la promoció de l’alimentació i l’activitat física saludables i, per l’altre costat, per a un envelliment saludable. Com en tots els àmbits, s’han desenvolupat projectes propis i s’ha participat o donat suport en d’altres.
Accions pròpies
-
Programa AMED - Establiments promotors d’alimentació mediterrània (Obre en una nova finestra)
L’objectiu d’aquest programa és promoure l’alimentació mediterrània com a model d’alimentació saludable en l’entorn de la restauració col·lectiva, amb la identificació, mitjançant una acreditació, dels establiments i serveis de restauració que ofereixen accés a aquest tipus d’alimentació. A més a més, en el marc d'aquest programa es porten a terme diverses d'accions d'interès pels restauradors acreditats, com ara un butlletí trimestral, tallers a la fundació Alícia, difusió de receptes saludables, propostes de rutes saludables...
-
Projecte Aquí sí: Fruita i salut (Obre en una nova finestra)
L’objectiu d’aquest projecte és ampliar la disponibilitat de fruita fresca, fàcil de menjar i de proximitat en els establiments de restauració i distribució alimentària. Proposa la identificació i el reconeixement dels establiments compromesos a oferir a la clientela racions de fruita fresca, a punt per consumir. És un projecte propi desenvolupat en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i el Departament d’Empresa i Coneixement, i que integra també els gremis d’hoteleria i restauració, les organitzacions agràries, la Fundació Alicia, l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya i l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona.
-
Dia Mundial de l’Activitat Física #DMAF (Obre en una nova finestra)
Des de l’any 2010, en el marc del Pla d'activitat física esport i salut (PAFES), a Catalunya s’impulsa la celebració del Dia Mundial de l'Activitat Física (DMAF), al voltant del dia 6 d’abril. L’objectiu és difondre el missatge “30 minuts d’activitat física diaris per a la salut". Cada any es proposa un lema diferent, i es convida persones i entitats a adherir-s’hi, a divulgar-ne el missatge i a organitzar activitats i esdeveniments per promoure l’activitat física (marxes, jocs, esports, sessions de ball, pujar escales, seminaris, tallers, fòrums... ).
-
Guia amb orientacions i recomanacions per a professionals (equips tècnics de l’esport, monitors/es de lleure, professorat, educadors/es...) que, a través de l’activitat física i esportiva, poden fomentar la prevenció i protecció vers el consum de drogues entre la gent jove.
-
Eines per a la implementació de projectes comunitaris de prevenció de l’obesitat infantil (2010)
Aquest document recull i ordena els elements diferencials i les bones pràctiques de salut comunitària de diverses iniciatives que han rebut el suport del PAAS, amb l’objectiu que puguin ser d’utilitat per al desenvolupament d’altres intervencions similars al territori. Els projectes comunitaris analitzats són Shape-Up a Mataró, Estudi Avall a Granollers, Thao a Castelldefels, EdAI a Reus, Programa Sí! a Cardona i Madrid, i l’experiència de la Xarxa de ciutats saludables a Sant Andreu de la Barca.