El curs té com a objectiu general presentar el model utilitzat en el projecte Escoles Sentinella, basat en un estudi prospectiu transversal amb mètodes mixtos, amb i per a persones de tota la comunitat educativa on s'ha monitorat l'impacte de la pandèmia del SARS-CoV-2 i de les mesures de prevenció per a dissenyar polítiques de Salut Pública i educatives que promoguin millores de prevenció de la infecció per aquest virus i de promoció de la salut.
Objectius de la sessió:
- Aprendre sobre l'estudi de poblacions sentinella com a eina de vigilància epidemiològica.
- Aportar eines per implementar processos participatius per tal que la comunitat educativa codissenyi mesures de prevenció i promoció de la salut.
- Presentar els estudis entorn les prevalences i seroprevalences de SARS-CoV-2, actituds, coneixement i conductes envers el SARS-CoV-2, aspectes estructurals i ambientals de les aules, determinants de la transmissibilitat de virus respiratoris, i benestar emocional en la comunitat educativa durant el 2021-2023.
- Reflexionar sobre l'impacte de la pandèmia en l'entorn escolar.
Programa:
- Presentació del projecte: La Xarxa d'Escoles Sentinella, una aproximació transversal pel monitoratge i avaluació en població escolar.
- Coneixements, actituds i conductes envers el SARS-CoV-2, dinàmica de la infecció per SARS-CoV-2 i els seus determinants als centres educatius, acceptabilitat de la vacunació i impacte de la pandèmia en el benestar emocional a les Escoles Sentinella.
- Recerca participativa per a la millora de la prevenció de la COVID-19 i del model de promoció de salut mental als centres educatius amb un enfocament sistèmic "amb i per a la comunitat educativa".
- Avaluació ambiental i estructural dels centres educatius.
- Associació entre condicions mediambientals - nivells de CO2 - de les aules dels centres educatius amb les absències escolars de l'alumnat causades per infeccions respiratòries.
Professorat:
- Jordi Casabona Barbarà (Director científic del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT). Departament de Salut).
- Andreu Colom Cadena (Coordinador de Camp Epidemiològic (CEEISCAT). Departament de Salut).
- Mireia Gascón Merlos (Investigadora de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)).
- Antoni Soriano Arandes (Unitat Pediàtrica de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron).
- Rosina Malagrida Escales (Responsable de Living Lab de Salut d'IrsiCaixa).
Persones destinatàries: Comandaments intermedis i tècnics de Salut Pública del Departament de Salut i professionals que desenvolupen la seva activitat en l'àmbit de la salut.
Responsable: Soco Osúa Quintana
Organització: Albert Giménez Masat (Subdirecció General de Promoció de la Salut. ASPCAT. Departament de Salut).
Curs en línia, plataforma Teams.
21 d'abril de 2023
Destaquem