L’ASPCAT convoca tots els organismes implicats del Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS)
A la reunió, que va tenir lloc el 6 de juliol de forma telemàtica, la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP), la Dra. Mireia Jané, va destacar la necessitat d’augmentar els esforços per aplicar de manera complementària les mesures preventives, atesa la coincidència en el temps de l’arribada de la calor amb la pandèmia de COVID-19. Algunes de les mesures per evitar el contagi del SARS-CoV-2 poden topar amb algunes estratègies per evitar l’impacte de les onades de calor i, per tant, va insistir en la importància de la contribució de tots en el seguiment estricte dels consells i recomanacions per protegir la salut dels efectes perjudicials de la calor com per prevenir la COVID-19.
Així també, la Dra. Ana Martínez, cap del Servei de Control Epidemiològic i Resposta a Alertes i Emergències de la SGVRESP, va destacar els principals resultats dins el balanç de la temporada 2019. Durant la passada temporada, Catalunya va patir els efectes de dues onades de calor i es van notificar quadres greus per cop de calor en 7 persones, 4 de les quals van morir, una d’elles al seu domicili i les altres tres a l'aire lliure per caminar molta estona o realitzant activitats al camp. El mes de juny de l’any passat ha estat qualificat com el més calorós de la història.
El POCS es va posar en marxa l’any 2004, després de l’onada de calor que va patir Europa l’estiu de 2003, que a Catalunya va ocasionar també un important augment de la mortalitat durant el mes d’agost. Els objectius del POCS són predir amb la màxima anticipació que permetin els mitjans tècnics les possibles situacions meteorològiques de perill, minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població a Catalunya i coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una possible onada de calor. És un pla multidisciplinari que implica nombrosos organismes i institucions i està coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Durant els darrers anys ha augmentat la notificació de quadres de cop de calor, fet que respon a un reforç de la vigilància amb la recerca activa a nivell dels centres hospitalaris de Catalunya i l’increment de les declaracions a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC), així com a la coordinació amb l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, que notifica les defuncions judicials per cop de calor.