La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat a la revista Covid Journal 2023, de l’MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute), l’article «SARS-CoV-2 Contacts’ Symptom Development and Secondary Attack Rate: A Retrospective Analysis of a Contact-Tracing Cohort in Catalonia».
En aquest article, a partir d’una cohort de 47.729 contactes estrets (CE) de 17.679 casos de SARS-CoV-2 diagnosticats a Catalunya de maig a agost de 2020, s’analitzen els indicadors de seguiment dels CE. Un dels indicadors clau és la taxa d’atac secundària dels CE, és a dir, quants CE que han estat exposats als casos acaben desenvolupant la infecció, convertint-se en cas secundari. L’altre indicador principal és el desenvolupament de símptomes dels CE, freqüència i tipus. Aquests indicadors són clau per entendre la transmissió del SARS-CoV-2. Un altre objectiu del treball és estimar el període d’incubació per desenvolupar la malaltia, és a dir, el temps des que un contacte ha estat exposat al virus fins que comença la simptomatologia.
Entre els resultats, cal destacar que la taxa d’atac secundària va ser del 24,5%, notablement més alta entre els nadons (37,6%), i el període d’incubació global va ser de 3,42 dies.
El rastreig de contactes ha estat un component essencial per a una resposta eficaç de salut pública a la COVID-19. Els resultats d’aquesta anàlisi suggereixen que augmentar la capacitat de testatge a la universalitat de CE és fonamental per a un traçat de contactes efectiu. A més, s’han de tenir en compte determinats factors individuals i ambientals per dissenyar estratègies especialment dirigides a grups de CE joves i asimptomàtics.
L’article es pot trobar a:
- MDPI editor de revistes científiques d'accés obert, vegeu article.
- Scientia, com a plataforma digital del Departament de Salut, d'accés obert a la literatura científica, vegeu article.