
La infecció pel virus respiratori sincicial (VRS) és una de les infeccions més freqüents i una de les principals causes d'hospitalització en infants més petits de 5 anys. Per aquest motiu, el Comitè Assessor de Desenvolupament de Productes per a Vacunes (PDVAC) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) indica que la immunoprofilaxi del VRS amb vacunes i anticossos monoclonals (mAb) és una intervenció prioritària.
La infecció per VRS es presenta habitualment un patró estacional d'octubre a febrer-març i és tan freqüent que la majoria dels infants se n'infecten abans dels 2 anys. Clínicament, pot tenir diverses manifestacions, produint des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparents fins a episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants, que solen ser més greus durant els primers mesos de vida i poden ser especialment importants en infants prematurs. S'estima que és el responsable d'un 60-70% de quadres de bronquiolitis i d'un 25% de les pneumònies en aquest grup d'edat.
A Catalunya, es va incloure la recomanació d’immunització contra el VRS als infants fins als 6 mesos la temporada 2023-2024 amb nirsevimab (anticòs monoclonal). La immunització va aconseguir una reducció important de casos de bronquiolitis, visites a urgències i hospitalitzacions pel VRS i per altres causes en aquesta franja d’edat, en comparació a la resta de població en edat pediàtrica i als anys anteriors.
Tenint en compte l’impacte de la immunització contra el VRS en tots els àmbits sanitaris en els infants, aquesta pròxima temporada 2024-2025 es durà a terme de nou la campanya d’immunització per a tots els infants durant la seva primera temporada del VRS (fins als 6 mesos), així com per als infants menors de dos anys d’alt risc.