El Departament de Salut inicia en 35 equips d’atenció primària i comunitària un programa per combatre l’obesitat infantil a partir de la revisió de l’evidència i de la intervenció pilotada amb èxit al CAP del barri La Mina de Sant Adrià de Besòs.

El Programa incideix especialment en l’alimentació, l’activitat física, el suport emocional, l’ús de pantalles, el son, la criança positiva i la participació comunitària. Els 35 equips que hi participen, repartits arreu del país, tenen una prevalença d’excés de pes elevada i més vulnerabilitat social.
El Programa ofereix formació per als professionals implicats i compta amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). També es treballarà coordinadament amb entitats locals i comunitàries de la zona per identificar els recursos i actius comunitaris, cosa que permetrà fer una intervenció conjunta i afavorir la promoció de la salut des de l’entorn.
La intervenció, respectuosa i no estigmatitzant, es farà des d’abans de l’embaràs fins a l’adolescència i se centrarà en l’infant i la família, amb consultes tant individuals com grupals i amb un acompanyament continuat a mitjà i llarg termini. El Programa està prioritzat en el Pla de salut 2021-2025 i s’avaluarà en aquest marc.
El dijous 9 de maig del 2024 va tenir lloc la primera sessió de formació a l’edifici Josep Salvany, seu de l’ASPCAT, a Barcelona.
La participació en aquesta primera sessió va ser tot un èxit, amb l’assistència de 130 persones. La jornada anava dirigida a professionals de les direccions dels EAP, dietistes-nutricionistes, referents de salut comunitària, referents del programa «Salut i escola», referents de benestar emocional i comunitari, equips de pediatria, professionals dels ASSIR, professionals de salut pública i altres professionals implicats en el Programa.
La benvinguda va anar a càrrec del conseller de Salut, Manel Balcells, que va destacar que a Catalunya hi ha "un 12,6% dels infants amb obesitat, i aquesta obesitat, a la llarga, en els adults provoca un problema de salut. És per això que des del Pla de salut creiem que s’ha d’abordar d’una forma multidisciplinària i des de l’atenció primària”. El conseller també va voler agrair la presència dels 35 EAP que participen en el Programa.
Tot seguit, Aina Plaza, directora general de Planificació en Salut, i Anna Forcada, directora adjunta de l’Atenció Primària i a la Comunitat del SISCAT, van donar la benvinguda i van agrair la participació de totes les persones assistents.
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va seguir amb la presentació del desplegament del Programa per a la prevenció i l’abordatge de l’obesitat infantil a Catalunya. Va explicar la prova pilot del barri de La Mina i va justificar la importància d’aquest Programa per combatre un problema de salut pública tan rellevant com és l’obesitat infantil.
A continuació, la senyora Jordina Capella, cap del Servei de Promoció de Vida Saludable i Prevenció de Malalties Cròniques No Transmissibles, i Gemma Salvador, coordinadora de programes d’alimentació del Servei de Promoció, van donar a conèixer quin és l’algoritme d’intervenció. La jornada va continuar amb una activitat dinamitzada amb què és escenificar la importància de crear xarxa en la comunitat.
Ana Bocio, subdirectora general de Promoció de la Salut, va explicar quina és l’operativització del Programa, que consta d’una proposta formativa de fins a nou sessions, i també com serà l’organització de la xarxa.
Per acabar, Carmen Cabezas es va encarregar de la cloenda de la jornada, donant les gràcies a totes les persones participants actives en la primera sessió i animant a continuar treballant conjuntament per ajudar a frenar l’augment de l’obesitat infantil.