
Resum de la situació
A principis de novembre del 2024 es va notificar al Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública a la Catalunya Central un cas confirmat de malaltia causada per Hantavirus de transmissió autòctona. Des de Salut Pública s’han identificat àrees de possible exposició, s’han emès les recomanacions de control i neteja d’aquestes zones i s’ha activat la vigilància per detectar altres possibles casos o persones exposades. Fins ara no s’han declarat més casos. El risc de transmissió a nivell poblacional en la zona afectada és molt baix. Les persones amb professions de risc que treballen en la zona que pot estar contaminada tenen un risc baix de contagi.
Descripció de la situació
El pacient resident a una zona rural del Berguedà, va iniciar símptomes a mitjans de setembre. A principis d’octubre va requerir ingrés hospitalari amb suport d’UCI. Durant l’ingrés es va recollir mostra per identificar l’agent etiològic causal i a principis de novembre es va confirmar el resultat positiu per Hantavirus en la mostra enviada i processada al Centre Nacional de Microbiologia. El mateix dia es va notificar al Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública a la Catalunya Central i es van iniciar les actuacions de vigilància i control de la malaltia. El pacient va ser donat d’alta amb bona evolució.
Epidemiologia
Els hantavirus són virus transmesos per rosegadors que poden causar malalties clíniques en humans de diversa gravetat. La transmissió als humans es produeix mitjançant la inhalació d'orina, excrements o saliva de rosegadors infectats amb el virus.
Reservori
Els rosegadors com el talpó i el ratolí de camp són el reservori de hantavirus. Els casos en humans són més freqüents a la primavera i l’estiu, coincidint amb les estacions de més activitat dels rosegadors. En aquests períodes els rosegadors proliferen i, a la tardor envaeixen els assentaments humans augmentant el risc de transmissió. No s’han descrit casos d'infecció per aquest virus en animals de renda herbívors, com boví, oví, cabrum i equí.
Transmissió
Els rosegadors infectats excreten el hantavirus en la seva orina, femta i saliva 5-6 dies després d'haver-se infectat. Aquesta excreció dura uns dos mesos aproximadament durant els quals poden transmetre el virus. La infecció en humans es produeix principalment mitjançant la inhalació d’aerosols o pols contaminats pels excrements dels rosegadors, per la qual cosa, els llocs infestats són llocs de risc de contagi. No es coneix transmissió de persona a persona pels hantavirus europeus, per tant, no cal l’aïllament de la persona infectada. Tampoc es coneixen vectors artròpodes per als hantavirus.
Grups de risc
Ocupacions com treballadors forestals, agricultors, ramaders i veterinaris tenen un major risc d'exposició.
Característiques de la malaltia
Les manifestacions clíniques dels pacients amb malaltia per hantavirus són força variables, des de formes asimptomàtiques fins a greus en alguns casos. El període d'incubació és relativament llarg, de dues a tres setmanes, però pot arribar a ser de fins a sis setmanes. Els pacients simptomàtics presenten febre elevada, mal de cap, sovint molt intens, alteracions de la coagulació i dolors abdominals i d'esquena. El quadre inicial pot evolucionar a quadres hemorràgics amb afectació principalment renal o cardiopulmonar de major gravetat. No hi ha cap tractament curatiu per a la infecció per hantavirus ni cap vacuna per evitar el contagi.
Resposta de l'Agència de Salut Pública de Catalunya
L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha iniciat diverses actuacions de vigilància i control de la malaltia, incloent-hi:
- Identificació de les possibles àrees de risc.
- Identificació de persones possiblement exposades.
- Vigilància activa als centres sanitaris de la regió per a la cerca prospectiva i retrospectiva de casos sospitosos.
- Informació i coordinació de la resposta amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació així com amb l’àmbit local.
- Implementació de mesures de protecció de la salut en l’entorn proper al cas per evitar l’extensió del virus.
El pacient no té antecedents coneguts de viatge, per la qual cosa es considera un cas de probable transmissió autòctona. S’han identificat els entorns on els rosegadors poden generar nius i contaminar la zona. S’han fet actuacions de control sanitari i s’han indicat accions de neteja i desinfecció. Actualment, no s’han detectat més casos ni exposats.
Recomanacions de Salut Pública
La millor manera de prevenir la infecció és eliminar o minimitzar el contacte amb zones poblades per rosegadors que puguin estar infectats per hantavirus. És bàsic eliminar els excrements de rosegadors de zones freqüentades per persones.
Cal netejar amb desinfectants totes les zones que puguin estar contaminades per les excrecions dels rosegadors. És de gran importància evitar la inhalació de pols o aerosols que es puguin originar a les zones que s’han de netejar. Per aquest motiu, és important garantir una bona ventilació de la zona i que els treballadors utilitzin mascareta, guants, ulleres i altres mesures d’autoprotecció. A més, és essencial que portin roba fàcil de treure i de rentar un cop finalitzada la tasca. També cal evitar la creació de pols a l'aire en netejar, mullant la pols i la brutícia amb detergent o desinfectant per reduir la generació d'aerosols. És preferible fregar o netejar les superfícies amb draps humits a escombrar. Atès que el virus roman infecciós fora del rosegador durant un període llarg, el risc d'infecció pot persistir després d'haver eliminat els rosegadors si la neteja no s’ha realitzat correctament.
Per altra banda, cal prevenir l’entrada de rosegadors a dependències o espais sensibles (magatzems d’aliments, pinsos o palla) amb tancaments adequats i identificar i eliminar els caus de rosegadors a prop de les cases. Si la densitat de rosegadors és especialment alta, pot ser necessari l'esquer i la captura. No està recomanat portar rosegadors salvatges a les llars com a mascotes o cuidar-los si es troben malalts o ferits.
En cas d’haver estat en contacte amb rosegadors o zones possiblement contaminades i presentar símptomes compatibles amb la infecció per hantavirus, consulteu al vostre professional assistencial.
Avaluació del risc de transmissió
El risc de transmissió en la zona afectada és molt baix a escala poblacional. Per a les persones que exerceixen professions de risc en la zona concreta que pot estar contaminada, el risc es pot considerar baix.