
“Amb la covid vam descobrir una nova dimensió de la informació i de la importància de la informació en aquest àmbit, per prendre mesures, tant de caràcter preventiu com de caràcter assistencial”. La consellera de Salut, Olga Pané, va obrir la 3a Jornada de treball del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC) 2024, dilluns 11 de novembre, recordant la gènesi d’un instrument que avui “té una utilitat realment molt àmplia i molt estesa”. Durant més de dues hores i mitja, els responsables del sistema van desgranar els punts forts i les expectatives de futur del sistema de monitoratge epidemiològic més potent que ha tingut mai Catalunya.
El secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, per la seva banda, va agrair “tota la gent treballant, molts equips, molta gent de laboratoris i hospitals, que són els qui fan possible que realment aquestes dades estiguin disponibles.
En la primera taula de la jornada es van presentar les novetats que s’han incorporat els darrers mesos a tot el sistema i al web del SIVIC. En aquest tram, el subdirector de Vigilància, Jacobo Mendioroz, va explicar els objectius del Sistema per al 2024 i el 2025, que passen, entre d’altres, per incorporar la vigilància d’alertes i d’altres malalties de declaració obligatòria, incloent-hi, si s’escau, informació genòmica rellevant. També el monitoratge d’aigües residuals i l’ampliació de la xarxa de seqüenciació genètica i la integració dels resultats. La segona taula es va centrar en els usos del SIVIC en l'àmbit de l’atenció primària, dels hospitals i dels laboratoris, presentant i debatent respecte als punts forts, les dificultats detectades i les propostes de millora. Per acabar, l’últim tram de la sessió, que va moderar el mateix secretari de Salut Pública, va tractar l’ús de les dades per respondre a necessitats de la investigació, i va comptar amb la participació de tres investigadors amb línies de recerca diferents i diverses aportacions des del públic assistent.
La xarxa SIVIC (Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya), coordinada des de la Secretaria de Salut Pública, és un sistema de vigilància creat per fer el seguiment continu durant tot l’any i l’anàlisi de les infeccions a Catalunya. Es va iniciar amb la vigilància de les infeccions respiratòries agudes, especialment les relacionades amb el SARS-CoV-2, la grip i el virus sincitial respiratori (VRS). Posteriorment, es va ampliant amb altres grups de malalties infeccioses i amb altres amenaces i esdeveniments de salut pública, com és el Pla operatiu per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS) introduït l’any 2023.
En la xarxa sentinella participen 35 centres d’atenció primària, 11 hospitals i 12 laboratoris clínics de tot Catalunya.
La xarxa també permet fer un retorn de la informació que es pot visualitzar a la web amb dades obertes que s’actualitza setmanalment i que permet que els diferents grups de recerca o altres grups d’interès puguin fer els seus anàlisis independents.
Les dades del SIVIC estan ja integrades als sistemes de vigilància estatal i europeu.
Les dades de la xarxa es poden consultar en l’enllaç següent: https://sivic.gencat.cat
Vegeu aquí la gravació de la Jornada