6 de juliol de 2025. Dia Mundial de les Zoonosis
Les malalties zoonòtiques són malalties que es transmeten dels animals vertebrats als éssers humans. Representen un gran percentatge de totes les malalties recentment identificades, així com de moltes de les ja existents.
El Dia Mundial de les Zoonosis se celebra cada 6 de juliol. La data recorda que el mateix dia de l’any 1885 el científic Louis Pasteur va aplicar a França la primera dosi de vacuna antiràbica a un jove a qui havien mossegat dos gossos infectats per ràbia. El tractament va resultar efectiu. D’aquest fet històric, se’n compleixen 140 anys.
Els patògens zoonòtics poden ser bacteris, virus, paràsits, fongs, àcars o agents no convencionals (prions) i propagar-se als humans per contacte directe, a través dels aliments, l'aigua o el medi ambient, tant per vectors com per objectes inerts.
Per aquest motiu, per poder donar una resposta adequada a les zoonosis es requereix un enfocament integral amb l'aportació, intervenció i col·laboració d'equips professionals multidisciplinaris que provinguin dels sectors de la salut pública, la sanitat animal i vegetal, com també del medi natural. És el que s’anomena enfocament d’una sola salut (One Health).
Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), es fa control i seguiment d’indicadors de malaltia per donar resposta a les amenaces relacionades amb les zoonosis, moltes de les quals són malalties de declaració obligatòria (MDO) que en el cas de la salut humana es monitoren des de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC), i en el cas dels animals, siguin de companyia, de renda o salvatges, es monitoren des de la Veterinària de Salut Pública, en cooperació amb les autoritats de sanitat animal.
Pel que fa al control de les zoonosis transmeses per aliments, l’ASPCAT duu a terme les investigacions epidemiològiques dels casos i brots notificats a la XVEC, recollint informació de les persones afectades i circumstàncies concurrents, gestiona la recollida i anàlisi de mostres clíniques dels pacients, recull i analitza mostres d’aliments i aigua sospitosos d’estar implicats i investiga amb detall les pràctiques de manipulació; l’anàlisi de tota la informació permet extreure conclusions sobre els possibles aliments implicats, agents causals i factors contribuents, que permetin orientar actuacions i intentar evitar l’aparició de nous episodis. Des de l’ASPCAT també es realitza la vigilància en animals i carns als escorxadors i els establiments de manipulació de caça. Els veterinaris oficials inspeccionen les carns dels animals sacrificats i les peces de caça per dictaminar-ne l’aptitud per al consum humà. L’any 2024, de cada 100.000 declaracions de no aptitud, en 6,5 casos la causa va ser motivada per una malaltia zoonòtica rellevant (triquinosi, hidatidosi i tuberculosi).
Pel que fa a les zoonosis no alimentàries, com ara la ràbia, la febre del Nil occidental, la verola del mico, la febre hemorràgica de Crimea-Congo, etc., l’ASPCAT realitza la investigació dels casos notificats i l’estudi dels seus contactes i àmbits d’exposició per tal de limitar la transmissió de la malaltia i el monitoratge i control de casos i brots, coordina les seves actuacions amb la xarxa assistencial i amb altres administracions implicades, i realitza actuacions de control sobre el medi en les malalties que són transmeses per vectors per tal de limitar-ne el potencial transmissor.
L’adequat seguiment per al control d’aquestes malalties té un doble vessant: per una banda, la vigilància dels indicadors de salut humana a través de la monitoractge de les malalties zoonòtiques notificades per part de la xarxa assistencial al sistema MDO i, per una altra, la vigilància dels indicadors de salut animal, ja sigui a través dels clínics veterinaris, els programes de vigilància sanitària de la fauna o els diagnòstics i dictàmens fets pels veterinaris oficials en els escorxadors i establiments de manipulació de caça; aquesta doble vigilància representa una acció prospectiva d’identificar patologies animals potencialment transmissibles a l’home, tant si són malalties existents al país com amenaces circulants no presents encara però amb potencial de penetració al nostre país per diverses vies.
Amb motiu de la celebració d’aquest dia mundial, és oportú recordar als propietaris d’animals la importància de tenir-ne cura, assegurar que tinguin bona salut i gaudeixin d’un bon nivell de benestar i mantenir la seva adequada immunització, per tal de prevenir la difusió de malalties zoonòtiques. La millor forma d’evitar la circulació de zoonosis és disposar d’un bon estat de salut dels animals amb qui convivim.