
Els dies 18 i 19 de juny es va celebrar a Madrid el primer Congrés Ibèric sobre la Prevenció i Control de Legionella i la Qualitat de l'Aire Interior. Maria Rosa Sala i Farré, cap del Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública al Vallès Occidental i Vallès Oriental de la Subdirecció Regional de Salut Pública de Barcelona, va presentar la ponència: L'especial incidència de casos i brots de legionel·losi a la comarca catalana del Vallès. Va exposar l'epidemiologia de les legionel·losis al llarg dels anys al Vallès Occidental i Vallès Oriental, destacant l'elevada incidència de la malaltia, especialment al Vallès Oriental.
En els darrers cinc anys, la taxa d'incidència de legionel·losi al Vallès Oriental ha variat entre 16 i 25 casos per 100.000 habitants, mentre que a Catalunya s'ha arribat a 7 i a Espanya a 4. Sala va fer esment dels importants brots de legionel·losi a Sabadell, Montmeló, Montornès, Granollers, Llinars del Vallès, Cardedeu, etc., incloent dos brots de febre de Pontiac a Granollers i a Vallgorguina, amb 55 afectats cadascun. Diversos factors poden explicar aquesta situació epidemiològica especial: d'una banda, l'elevada presència d'instal·lacions industrials amb torres de refrigeració, però també regs per aspersió en camps agrícoles, reg agrícola o camps de golf. També s'investiga l'associació d'altres instal·lacions, com ara scrubbers per a rentat de gasos o depuradores d'aigües residuals, com a font de casos. Tanmateix, la situació orogràfica d'aquesta comarca, que afavoreix els fenòmens d'inversió tèrmica, influeix en la dispersió d'aerosols.
La sensibilitat i la col·laboració dels professionals sanitaris són factors molt importants en el diagnòstic i detecció dels casos. Algunes investigacions de brots epidèmics de legionel·losi al Vallès han permès identificar la font del brot en instal·lacions que es desconeixia que poguessin ser fonts de contagi, com els regs per aspersió i els humidificadors d'aire en fruiteries. Així mateix, aquestes investigacions han establert distàncies de diversos quilòmetres entre els casos i la font de contagi. Al congrés també es va parlar molt del Reial decret 614/2024, pel qual es modifica el Reial decret 487/2022, de 21 de juny, que estableix els requisits sanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi, i de les dificultats o avantatges de la seva aplicació.