
Presentacions de l'evolució de les variants del Sars-CoV-2 a Catalunya durant l'any 2021 (dalt) i del programa de vigilància i control de la malaltia de Chagas (baix).
La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública va presentar 9 comunicacions a la XL reunió anual de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, celebrada a Sant Sebastià entre el 31 d’agost i el 2 de setembre sota el lema Reptes del segle XXI: medi ambient, canvi climàtic i desigualtats socials. El gruix de les intervencions de la Subdirecció es va centrar en el control de la pandèmia de la covid-19 a Catalunya. En nom dels equips implicats hi van participar Sònia Broner, Mercè Herrero, Èrica Martínez, Maria Mercè Nogueras, Aurora Sabrià i Carles Pericàs,
Les comunicacions lligades amb la pandèmia van ser Dinàmiques de transmissió del SARS-COV-2 a Catalunya 2021-2022; Exposició de la variant Delta de SARS-CoV-2 durant 3 esdeveniments de superdisseminadors a Catalunya; Anàlisis de variants de SARS-CoV-2 durant el 2021 en Catalunya; Impacte de la COVID-19 en la notificació urgent de malalties de declaració obligatòria; Estratègia de diagnòstic, traçat, aïllament i suport de casos i contactes de COVID-19 a Catalunya i L'impacte de la COVID-19 en dones embarassades i els seus fills a Catalunya l'any 2020. Altres temes no menys importants exposats van ser: Resistència antibiòtica de salmonel·la gastroentèrica i del gonococ a Catalunya durant el període 2016-2019; Anàlisis dels casos confirmats de Listeriosis invasiva a Catalunya, 2015 – 2019 i el Programa de prevenció i control de la malaltia de Chagas congènita a Catalunya: 2010-2020.
El congrés va reunir a 800 especialistes i va comptar amb més d'un millar de comunicacions. L'objectiu de la reunió era mostrar els principals problemes de salut que afecten la població i la importància que té l'epidemiologia per ajudar a controlar les malalties emergents així com altres problemes de salut actuals. Aquest congrés reuneix a tres societats científiques, a més de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, l'Associació Portuguesa d'Epidemiologia (APE) i la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS).
La Dra. Angela Domínguez, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Barcelona, va presentar la cloenda del congrés amb la conferència del periodista Rafael Vilasanjuan i director del Departament d'Anàlisi i Desenvolupament de l'ISGlobal.