
- Durant el seminari es van explicar els canvis que ha produït la Covid-19 en la intervenció en tabaquisme en el dia a dia de l’Atenció Primària (AP) per adaptar-se a la nova realitat. Es van presentar els resultats de la prova pilot de la intervenció grupal per territoris i l’adaptació al format telemàtic, i els avantatges i dificultats de la intervenció individual per ajudar a deixar de fumar en format telefònic. Es remarca la importància de posar el tabaquisme, juntament amb l’alcoholisme i l’activitat física al capdavant de l’atenció primària.
El 9 de juny de 2021 es va fer el seminari temàtic en línia de SumaSalut “Programa Atenció Primària Sense Fum (PAPSF)” reprenent, d’aquesta manera, la trobada anual de referents de tabaquisme.
Guadalupe Ortega, coordinadora del PAPSF de l’Agència de Salut Pública de Catalunya juntament amb les societats de medicina i infermeria familiar i comunitària (CAMFiC i l’AIFiCC), va donar la benvinguda als assistents.
Posteriorment, va iniciar el seminari recordant breument el procés d’integració dels programes de prevenció i promoció de la salut, juntament amb els objectius i activitats inicials marcats (explicats el passat 2 de juny a la presentació de Suma Salut).
Va respondre una pregunta (que va quedar pendent el dia 2 de juny), comentant que SumaSalut es troba en un punt molt inicial del projecte on l’objectiu és sumar esforços i identificar quines de les activitats plantejades es poden fer per assolir els objectius. D’aquesta manera es poden marcar els mecanismes de seguiment de la implementació (amb indicadors d’estructura, de procés i de resultats) i dissenyar l’avaluació de resultats que es presentaran anualment amb les memòries del programa, com han fet fins ara cadascú dels tres programes.
Anna Gómez-Quintero, infermera del CAP Turó i responsable del grup de treball d’intervenció grupal per ajudar a deixar de fumar del PAPSF, va presentar els resultats de la prova pilot del projecte i el document “Intervenció grupal per ajudar a deixar de fumar amb visió territorial”. Va quedar demostrat que aporta beneficis objectius i subjectius, tant per als professionals com pels usuaris. D’una banda, té major impacte poblacional i de l’altra, homogeneïtza i millora la formació dels referents per realitzar aquest tipus d’intervenció. Seguidament va presentar els punts forts i dèbils de la intervenció grupal telemàtica. És una alternativa per a quan les presencials estan desaconsellades, com és el cas de la Covid-19. Es fa en grups més petits, es pot generar també feedback, però a la vegada té inconvenients, especialment marcats per les dificultats informàtiques, sobretot en alguns col·lectius.
A continuació, Pere Garcia, MFiC del CAP de Sant Andreu i membre de la Comissió Tècnica del PAPSF, va fer la presentació de la taula de “Llums i ombres de la intervenció telefònica”.
En primer lloc, Rut Gallego, infermera consultora del 061 Salut Respon va explicar les oportunitats que ofereix un servei telefònic d’aquest tipus: l’anonimat, el fet que no hi ha desplaçament, horari de 24 hores, 365 dies/any, adaptació horària i personalització.
Actualment s’ha afegit suport psicològic consultor i feedback amb AP gràcies a l’accés a l’ECAP.
En segon lloc va intervenir Julia Barberà, MFiC, membre del grup de Comunicació i Salut de la CAMFiC, que va parlar de l’Entrevista Motivacional en l’atenció telefònica. Els avantatges (evitar desplaçaments, accessibilitat, cribratge, teletreball, etc.) i els inconvenients (és més difícil la comunicació, hi ha un grau d’incertesa elevat, requereix més temps, no és adequada per avaluar temes més greus o de més complexitat clínica)
Finalment es va obrir un espai per a precs i preguntes que es van realitzar al xat i que va servir per aclarir alguns dubtes dels assistents sobre les presentacions juntament amb felicitacions als ponents.
Va clausurar la jornada Guadalupe Ortega, desitjant que la següent jornada de l’any 2022, es pugui fer presencialment!
Aquesta sessió ha comptat amb la participació de 272 persones. Ha estat el segon seminari web en línia de SumaSalut juntament amb el Programa Activitat física saludable.
Activitat Física Saludable, Atenció Primària Sense Fum i Beveu Menys són els tres programes que integren Suma Salut: compten amb més de vint anys d’experiència i comparteixen elements i estratègies en comú.
Per a més informació, consulteu el web de l’ASPCAT
Programa: SumaSalut “Programa Atenció Primària Sense Fum”
Dimecres 9 de juny de 2021
13.30 a 13.45 h |
Benvinguda i espai de col·loqui sobre SumaSalut
Guadalupe Ortega. Coordinació del PAPSF.
|
13.45 a 14.15 h |
Intervenció grupal amb visió territorial i en format telemàtic Anna Gómez-Quintero. Coordinadora del grup de treball d’intervenció grupal.
Seminari web SumaSalut: Intervenció grupal amb visió territorial i format telemàtic. 9 de juny de 2021. Ana Gómez-Quintero Mora. from Ponències ASPCAT
|
14:15 a 14:45 h |
“Llums i ombres de la intervenció telefònica” Moderador: Pere Garcia. MFiC del CAP St. Andreu i Membre de la CT del PAPSF. Ponents: Rut Gallego. Infermera, consultora del 061 Salut Respon
Seminari web SumaSalut: QuitLine 061/Salut Respon. 9 de juny de 2021. Rut Gallego. from Ponències ASPCAT
Júlia Barberà. MFiC. Membre del grup de Comunicació i Salut de la CAMFiC.
Seminari web SumaSalut: “Llums i ombres en la intervenció telefònica en tabaquisme” ...L’entrevista motivacional en situació de pandèmia... 9 de juny de 2021. Júlia Barberà Viala from Ponències ASPCAT
|
14:55 a 15:00 h |
Precs i preguntes. |
Bibliografia