Epidemiologia i perfil de resistència antibiòtica de Campylobacter jejuni. Catalunya, 2016-2019
La campilobacteriosi és una malaltia produïda pel gènere Campylobacter, majoritàriament provocada pel bacteri Campylobacter jejuni. Es tracta d’una de les zoonosis més freqüents en el nostre entorn i és la responsable de la major part de les toxiinfeccions alimentàries i gastroenteritis agudes. És una malaltia que cursa habitualment amb diarrea (generalment amb sang), febre, dolor abdominal, nàusees, vòmits i mal de cap. Pot produir complicacions com són la bacterièmia, l’hepatitis, la pancreatitis i l’avortament, i pot arribar a ser mortal en infants, persones d’edat avançada i persones amb immunodepressió.
La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat l’informe Epidemiologia i perfil de resistència antibiòtica de Campylobacter jejuni. Catalunya, 2016-2019. L’informe analitza les característiques epidemiològiques de la infecció per Campylobacter jejuni i estudia la sensibilitat antibiòtica a l’eritromicina dels casos declarats al Sistema de Notificació Microbiològica de Catalunya (SNMC) durant els anys 2016-2019.
Aquest informe està elaborat d’acord amb les notificacions dels casos confirmats al laboratori d’infecció per Campylobacter jejuni i l’estudi de sensibilitat antibiòtica que realitzen els microbiòlegs al SNMC, que coordina la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP).
Durant el període 2016-2019 s’han notificat 18.540 casos confirmats d’infecció per
Campylobacter jejuni, que representen una taxa d’incidència global de 61,1 casos per
100.000 persones/any. S’ha observat un increment de la taxa d’incidència del 22,9% del 2016 al 2018 i una reducció del 9,9%, del 2018 al 2019. La infecció per Campylobacter jejuni és lleugerament més freqüent en homes que en dones, amb una raó global home:dona d’1,37. Tant en homes com en dones, les taxes d’incidència més elevades es van observar en els menors d'1 any (759,9 casos per 100.000 persones/any). La regió sanitària amb més incidència va ser la Catalunya Central amb una taxa de 111,94 casos per 100.000 persones/any.
Dels 18.540 casos confirmats d’infecció per Campylobacter jejuni s’ha notificat l’estudi de sensibilitat antibiòtica a l’eritromicina en 11.413 casos (61,56%). Del total de soques analitzades, un 1,38% són resistents. En general, el percentatge de soques resistents a l’eritromicina s'ha mantingut constant i pròxim a l’1,5% durant el període d’estudi i és baix en totes les regions sanitàries. És molt similar en homes i en dones, i pel que fa a l’edat, el percentatge de resistència més elevat es troba en el grup d’edat d’entre 30 i 39 anys.
És necessari continuar millorant la recollida de dades de resistència antimicrobiana per tal de conèixer millor la situació epidemiològica al nostre territori i detectar canvis en el patró epidemiològic.