La Junta d’Andalusia ha notificat a la Red Nacional de Vigilancia Epidemiológica (RENAVE) l’alerta de 19 casos de meningoencefalitis vírica a la província de Sevilla. D’aquests, disset persones es troben ingressades, set de les quals a la unitat de cures intensives. Dotze de les mostres analitzades han donat positiu a la infecció pel virus del Nil occidental. La resta de mostres estan pendents del resultat.
Durant l’època d’activitat vectorial del virus del Nil occidental, que acostuma a ser entre els mesos de juny i novembre, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), així com cada estat membre, fa un monitoratge de la incidència d’infecció pel virus del Nil occidental als països de la Unió Europea i els països veïns.
Entre el 7 i el 13 d’agost de 2020, Grècia ha notificat divuit casos addicionals d’infecció pel virus del Nil occidental i Itàlia n’ha reportat dos. Grècia ha informat de cinc persones mortes per aquest virus.
Des del començament de la temporada de transmissió, al juny del 2020, s’han notificat 32 casos de febre pel virus del Nil occidental en humans; Grècia (28), Romania (2) i Itàlia (2). Fins aquest moment, s’han notificat sis defuncions a Grècia.
En el mateix període, se n’han confirmat cinc brots entre èquids. D’aquests, tres han estat a Espanya, un a Portugal i un a Itàlia. De moment, no se n’han notificat brots entre aus.
El Servei de Vigilància Epidemiològica de la Junta d'Andalusia indica que no hi ha transmissió de persona a persona i que aquesta transmissió és per picada, així, les mesures de prevenció de la infecció en humans es basen en el fet d’evitar les picades de mosquits, per la qual cosa es recomana:
- Emprar teles mosquiteres en finestres i portes.
- Intentar no romandre a l'aire lliure entre el capvespre i l'alba.
- Procurar deixar els llums apagats.
- Seguir diàriament una correcta higiene corporal.
- Evitar els perfums intensos.
- Usar roba que cobreixi el màxim possible la pell i sacsejar-la abans d'usar-la si s'ha estès a l'exterior.
- Fer un ús adequat dels repel·lents, seguint estrictament les recomanacions sobre la manera i freqüència d'ús descrits pel fabricant. Si es fa servir crema per al sol, cal aplicar-la primer, deixar absorbir durant vint minuts i, llavors, aplicar el repel·lent de mosquits.
La Junta d’Andalusia ha activat el protocol de vigilància epidemiològica, on trobem les mesures que s’han d’activar per lluitar contra la propagació del virus dins la zona afectada (pàgines 7-9)
Cap cas notificat a Catalunya
A Catalunya, no s’ha notificat cap cas d’infecció per virus del Nil occidental a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) i es recorda als professionals sanitaris que tenen disponible el Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya . El seu objectiu és oferir una guia per a la vigilància de les arbovirosis importades més probables transmeses per vectors mosquits a Catalunya. Aquest protocol està elaborat en el marc de la Comissió interinstitucional per a la prevenció i control de mosquits vectors i estableix les mesures a realitzar en aquesta situació. Igualment, es recorda que qualsevol sospita d’infecció per virus del Nil occidental s’ha de notificar com a malaltia de declaració obligatòria (tríptic de malalties de declaració obligatòria i la seva modalitat de declaració)
Per a més informació sobre la infecció causada pel virus del Nil occidental, podeu consultar la pàgina següent de Canal Salut: Infecció pel virus del Nil occidental.
Distribució del virus del Nil Occidental en humans segons les àrees afectades de la Unió Europea
Font: Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC)