El 17 de març es va celebrar el seminari en línia Experiències locals de salut comunitària i COVID-19 en el marc de l'Aliança de Salut Comunitària (I), organitzat per l’ASPCAT i que va comptar amb 150 assistents. Al seminari es van presentar quatre projectes d’acció comunitària local d’entitats de l’Aliança de Salut Comunitària (ASC), una xarxa d’entitats per impulsar la salut comunitària a l’Estat espanyol.
La sessió va ser presentada per la Secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas i introduït per l’Angelina González, tècnica de Salut Pública. A continuació es van presentar experiències de Madrid, Alacant, Mallorca i Bogotà (Colòmbia). Podeu veure el vídeo de la sessió aquí.
Mercedes Rodriguez Pérez , subdirectora de prevenció i promoció de la salut de Madrid Salud, de l'Ajuntament de Madrid, va presentar l'experiència “COVID-19: Una experiència de la xarxa de prevenció i promoció de la salut”, on va fer un recorregut per les experiències que a Madrid Salud es van realitzar per tal de donar resposta a les noves necessitats sorgides arreu de la COVID-19.
A continuació Alejandro Perdomo, odontòleg especialista en Política Social, director de l'Àrea Comunitària de la Universidad El Bosque, docent a Unisanitas de Bogotà, va presentar “Experiències comunitàries en salut urbanes i rurals a Colòmbia”, sobre un procés comunitari basat en actius a un barri de Bogotà adreçat a gent gran sola. Alejandro està fent una estada a Barcelona a la UIC i l’ASPCAT, on està col·laborant en un projecte d’avaluació de la implementació de processos comunitaris salutogènics.
Daniel Millor Vela, arquitecte, membre de Quatorze i Arquitectura Sin Fronteras i doctorand en salud pública per la Universitat d'Alacant, va explicar el programa Asertos “Receptes per a la regeneració comunitària d'un barri vulnerable d'Alacant”, en el qual treballa per la millora del benestar a un barri vulnerable. Podeu trobar més informació de l’experiència en aquest editorial sobre el procés de regeneració urbana comunitària i en la Carta dels autors sobre la experiència durant la COVID-19.
Finament la Soufane Oulkadi El Azizi, educadora i mediadora intercultural a l’Atenció Primària de Salut de les Illes Balears, va presentar l’experiència “Xarxes d'Acció Comunitària durant la COVID-19: Cas C.S Son Gotleu a Palma de Mallorca”, sobre com a través de la mediació intercultural es va poder enfortir el treball en xarxa amb les entitats del barri per a identificar les necessitats de la població i donar-li resposta.
El proper dia 19 de maig a les 13.30 h se celebrarà el segon seminari web sobre experiències comunitàries locals i COVID-19 amb l’ASC.
Celebrat el 17 de març de 2022
Destaquem