Tant el bacteri Enterococcus faecalis com l’Enterococcus faecium són dos bacteris amb una gran capacitat per produir infeccions invasives en la població. Tanmateix, ambdós bacteris són uns dels principals agents causants de les infeccions associades a l'assistència sanitària (IRAS). A més, l’un i l’altre tenen una gran capacitat d’adquirir, generar i inclús transferir resistència als antibiòtics (RA), fet que té un impacte directe en la disminució de les opcions de tractament existents i que, en conseqüència, fa que augmenti la mortalitat associada als processos infecciosos que provoquen. Segons el darrer informe de la Unió Europea, al voltant d’un 17% (0,0% – 66,4 %) de les soques d'E. faecalis va mostrar resistència a la vancomicina, un antibiòtic d’especial interès per al tractament d’aquestes infeccions (Informe ECDC).
La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat l'informe Anàlisi de la sensibilitat als antimicrobians d´Enterococcus faecalis i Enterococcus Faecium. Catalunya, 2016-2022. En aquest informe es mostra la sensibilitat als antibiòtics i els mecanismes de resistència d'E. faecalis i d'E. faecium invasius aïllats a Catalunya durant el període 2016-2022. Aquest informe inclou les dades facilitades pels diferents centres públics i privats que conformen el Grup de Treball de Resistències a Antibiòtics.
Durant el període d'anàlisi (2016-2022), s'han notificat un total de 2.374 casos aïllats d'E. faecalis i 1.437 casos aïllats d'E. faecium als quals s’han realitzat un total de 18.676 i 12.228 proves de sensibilitat antimicrobiana, respectivament.
Respecte a l'estudi de resistència de les soques d'E. faecalis, s'han observat un 0,2% de soques resistents a l'ampicil·lina; un 28,5%, a l'estreptomicina; un 28,4%, a la gentamicina, i un 0,2%, a la vancomicina (figura 1a). El mecanisme de resistència només s'ha determinat en una soca, que ha presentat el fenotip VanA.
En referència als perfils de sensibilitat presentats per E. faecium, el 83,9% de soques han estat resistents a l'ampicil·lina; un 70,5%, a l'estreptomicina; un 21,2%, a la gentamicina, i un 0,8%, a la vancomicina (figura 1b). El mecanisme de resistència s'ha determinat en 11 soques, de les quals 8 han correspost al fenotip VanA i 3 al fenotip VanB.
Figura 1. Percentatge de soques resistents d’E. faecalis (a) i E. faecium (b) segons l’antibiòtic analitzat. Catalunya, 2016-2022
L’Organització Mundial de la Salut considera que la resistència als antibiòtics és una de les principals preocupacions en salut pública. Per tant, estableix com a prioritària la recerca urgent de noves opcions terapèutiques per fer front a aquests bacteris, i molt concretament en el cas dels enterococs resistents a la vancomicina. A Catalunya, la notificació del RA al Sistema de notificació microbiològica (SNMC) és d'obligat compliment (Decret 203/2015) i es coordina des de l´SGVRESP.
Per a més informació es pot accedir a aquest enllaç: Sistema de notificació microbiològica de Catalunya.