L’ASPCAT clausura la Jornada sobre el Control de coronavirus en Estacions Depuradores d’Aigües Residuals com a sistema d'ajut en la lluita contra la pandèmia, organitzada pel Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya i amb la col·laboració d'ADECAGUA
L’impacte de la COVID-19 sobre el cicle de l'aigua i la importància de la tecnologia en la prevenció i gestió de la pandèmia són dos dels punts tractats en la Jornada de control del coronavirus en Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR), celebrada el 7 d’abril. La sessió s’ha centrat en l’aprofitament del valor que tenen les aigües residuals per conèixer la presència del virus i l’evolució en els diferents territoris. Aquesta eina ha esdevingut clau per a la presa de decisions de les autoritats sanitàries en aquesta crisi, i es perfila com a fonamental per a d’altres situacions que puguin arribar en el futur.
Des de la Universitat de Girona destaquen la importància de la relació entre la salut i el cicle de l’aigua i la necessitat de treballar de forma integrada entre totes les vessants implicades, per aconseguir un cicle de l’aigua resilient. En aquest sentit també, l’Agència Catalana de l'Aigua ha ressaltat la Xarxa SARSAIGUA, de vigilància del SARS-CoV-2 en les aigües residuals de Catalunya, impulsada i coordinada per aquest organisme i l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Per part de Suez-Aigües de Barcelona s’ha explicat l’experiència i les lliçons apreses en la vigilància del virus a les aigües residuals. La gestora del cicle de l’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona fa èmfasi en la utilitat de l’epidemiologia basada en aquestes aigües per a la vigilància de la salut de la població, més enllà també de les malalties infeccioses, per avaluar hàbits de consum o presència de compostos emergents.
La subdirectora de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, Carme Chacón, ha destacat en la cloenda de l’acte l’esforç realitzat per sumar iniciatives i visions en la vigilància epidemiològica de les aigües residuals per respondre a l’amenaça global de la pandèmia de la COVID-19. Un exemple, afirma, de la importància de la mirada preventiva en la salut pública davant noves amenaces.