
Monogràfic Les Hortalisses
La jornada promoguda per la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica, FESNAD, se centra en la promoció d’una alimentació i estil de vida saludables, també en els moments difícils que ha generat la situació per la COVID-19.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya, ASPCAT, dona suport al Dia Nacional de la Nutrició (DNN), liderat per la FESNAD. Avui, 28 de maig, se’n celebra la 21a edició amb el propòsit que, des de diferents entorns, societats, fundacions, universitats, municipis, etc., es difongui informació a la ciutadania sobre el paper de la dieta mediterrània com a model d’alimentació saludable.
Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2020, un 57,5% de la població catalana de més de 15 anys segueix les recomanacions de dieta mediterrània (60,9% de les dones i 53,8% dels homes).
Aquesta celebració va en la línia de les accions promogudes en el marc de l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures (AIFiV), impulsat per la FAO, ja que aquest grup d’aliments és la base de la dieta mediterrània. Entre els objectius de l’AIFiV destaquen el fet de conscienciar sobre els beneficis per a la salut que té el consum de fruites i verdures, promoure dietes i estils de vida saludables, equilibrats i diversificats mitjançant el consum de fruites i verdures i reduir-ne la pèrdua i el malbaratament. Així mateix, i en el marc de l’actual pandèmia, s’ha evidenciat, més que mai, la necessitat de promocionar les fruites i verdures de temporada i de proximitat.
En aquest context, l’ASPCAT disposa d’un espai web on conflueixen les iniciatives que es van impulsant al llarg de l’any: notícies, recursos científics, programes, receptes, material divulgatiu, etc. Coincidint amb el DNN, l’ASPCAT presenta un monogràfic sobre les hortalisses: es tracta d’un dossier divulgatiu amb informació sobre els seus beneficis per a la salut, dades de producció, idees per menjar-ne més sovint, receptes, consells per consumir-ne amb seguretat i estratègies per reduir-ne el malbaratament.
Consum d’hortalisses
Malgrat els seus beneficis per a la salut, el consum d’hortalisses per part de la població general és, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya 2020, insuficient: el 23% de la població de Catalunya no consumeix cap verdura ni hortalissa. El 55% en consumeix només una de les dues racions diàries recomanades, i el 22% compleix amb les recomanacions de 2 al dia.
En els menjadors escolars catalans, segons dades de la memòria PReME 2020, el 93% de les escoles serveixen les freqüències recomanades de verdures i hortalisses de primer plat als menús escolars (la freqüència recomanada és d’1-2/setmana). A més, el 99% dels centres serveixen verdures o hortalisses en el menú diari, ja sigui com a primer plat, en el segon plat, o com a guarnició.
La importància de consumir fruites i verdures
Les fruites i verdures són aliments molt importants en una alimentació saludable. Incloure-les diàriament i en les quantitats recomanades redueix el risc de patir malalties cardiovasculars, restrenyiment, obesitat i alguns tipus de càncer, entre d’altres.
Són aliments rics en vitamines, minerals, aigua, fibra i altres substàncies beneficioses, i alhora contenen molt poques calories i greixos.
Està establert que els beneficis per a la salut de les persones comencen amb un consum d’una quantitat mínima de 5 racions diàries de fruites i hortalisses. Aquests aliments s’han d’oferir a partir dels 6 mesos d’edat, i s’han de mantenir durant tota la vida com a part habitual d’una alimentació saludable.
Ara més que mai, la pandèmia per Covid-19 ha demostrat la importància de vetllar per la sostenibilitat ambiental, el canvi climàtic i la biodiversitat. És important comptar amb cadenes de valor curtes i inclusives, dinamitzar i donar suport a la producció local, també com a forma de proporcionar millors oportunitats comercials a les explotacions agràries familiars, petites i mitjanes, de zones rurals, urbanes i periurbanes.
Des de l’ASPCAT volem facilitar-vos més informació sobre les fruites i verdures, i per això us recomanem que consulteu els següents enllaços:
- Monogràfic Les Hortalisses.
- Espai web “Salut amb fruites i verdures”.
- Guia “Petis Canvis per Menjar Millor”, on trobareu tot un capítol sobre les fruites i verdures, amb receptes i estratègies per menjar-ne més.