
Catalunya s’uneix a l’OMS en la celebració del Dia Mundial de la Salut, el 7 d’abril, que enguany se celebra amb una campanya per construir un món més just i saludable.
Per què aquesta campanya? El nostre món és desigual.
Com ha posat de manifest la COVID-19, algunes persones poden portar una vida més sana i tenir millor accés als serveis de salut que d'altres, degut totalment a les condicions en què neixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen.
A tot el món, i a Catalunya també, alguns grups lluiten per arribar a final de mes amb pocs ingressos diaris, tenen pitjors condicions d'habitatge i educació i menys oportunitats d'ocupació, experimenten una major desigualtat de gènere i tenen poc o cap accés a entorns segurs, aigua i aire nets, seguretat alimentària i serveis de salut. Tot això provoca patiments innecessaris, malalties evitables i morts prematures. I perjudica les nostres societats i economies.
Això no només és injust: és evitable. Per això en el Dia de la Salut es demana als líders que garanteixin unes condicions de vida i de treball que afavoreixin la bona salut per a totes les persones. A més d’instar a monitoritzar les desigualtats en matèria de salut i garantir que totes les persones puguin accedir a serveis de salut de qualitat, quan i on els necessitin.
La COVID-19 ha colpejat durament tots els països, però el seu impacte ha estat més acusat en les comunitats que ja eren vulnerables, que estan més exposades a la malaltia, que tenen menys probabilitats d'accedir a serveis de salut de qualitat i que tenen més probabilitats de patir conseqüències adverses com a resultat de les mesures aplicades per contenir la pandèmia. De fet, les dades de COVID-19 a Catalunya mostren desigualtats segons gènere i nivell socioeconòmic individual, tant en els casos de COVID-19 com en la mortalitat: a més baix nivell socioeconòmic, més elevades les taxes de casos i de mortalitat.
Dades sobre desigualtats socials i de salut a Catalunya
- Desigualtats socials i COVID19. Informe de l’Observatori de Salut de Catalunya. 2020 (Obre en una nova finestra)
-
Observatori de desigualtats en Salut.
(Obre en una nova finestra)
AQuAS
-
Panel de Desigualtats Socials a Catalunya.
(Obre en una nova finestra)
Fundació Bofill
-
Bibliografia desigualtats i salut.
(Obre en una nova finestra)
DIBA
-
Els determinants socials.
(Obre en una nova finestra)
ASPCAT
-
Equitat en salut i desigualtats socials en salut.
(Obre en una nova finestra)
Ministerio de Sanidad