El Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) informa d’un cas de febre hemorràgica de Crimea-Congo (FHCC) detectat a la Comunitat Autònoma de Castella i Lleó. L’afectat, un home de 69 anys, que, malauradament va morir, residia a la regió de Salamanca i va rebre la picada d’una paparra. La infecció va ser confirmada pel Centre Nacional de Microbiologia. Les autoritats sanitàries nacionals i autonòmiques estan realitzant actuacions específiques en l’àrea afectada.
Es tracta del segon cas d’FHGC detectat a Salamanca en els últims mesos, ja que el passat mes de juny un altra persona va ser ingressada pel mateix motiu.
La presència del virus s’ha confirmat en paparres del gènere Hyalomma en zones properes als dos casos. Un estudi entre donants de sang realitzat a Castella i Lleó va identificar una seroprevalença enfront del virus de l’FHCG entre un 0,58% i un 1,16% durant els anys 2017-2018.
L’FHCG està causada per un virus. Les paparres en constitueixen el vector principal. Aquests dos casos notificats van ser picats per paparres del gènere Hyalomma. La malaltia també es pot transmetre de persona a persona per contacte directe amb fluids corporals de la persona malalta.
Les mesures de prevenció consisteixen principalment a prevenir picades de paparres infectades i el contacte amb sang o teixits infectats. Les mesures per evitar les picades de paparres inclouen usar repel·lents, evitar l’hàbitat de les paparres i controlar regularment peces de vestir i pell. Cal escollir peces que evitin que les paparres s’hi adhereixin; es recomana utilitzar pantalons llargs dins les botes i camises de màniga llarga.
A Catalunya, no s’ha notificat cap cas d’FHCC a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) i es recorda als professionals sanitaris que tenen disponible el Protocol d’actuació davant casos sospitosos de febre hemorràgica de Crimea-Congo. L’objectiu del Protocol és garantir la detecció i el diagnòstic precoç d’un possible cas d’FHCC a fi d’adoptar de manera immediata les mesures de control adequades per evitar l’aparició de casos secundaris d’aquesta malaltia i de protegir la salut de les persones exposades.
Més informació sobre l’FHCC: Febre-hemorràgica-de-Crimea-Congo