Tot i que les altes temperatures de l’estiu fan necessari ingerir més quantitat de líquids, l’ASPCAT vol ressaltar la importància que es faci sempre amb aigua que reuneixi garanties sanitàries.
Beure aigua de rius, rierols i fonts naturals pot suposar un risc perquè pot estar exposada a diferents tipus de contaminació.
L’Agència de Salut Pública (ASPCAT) recorda la importància de beure aigua amb garanties sanitàries durant les vacances d’estiu i, per tal d’evitar riscos per a la salut durant les jornades d’estiu a l’aire lliure, aconsella seguir les recomanacions següents:
- No beure aigua dels rius, rierols, llacunes o basses.
- No beure de cap font natural de la qual es desconegui la procedència i no es tingui constància de la seva aptitud sanitària.
- Utilitzar aigua apta per a rentar fruites i verdures i per a rentar-se les dents. Totes les fruites i verdures s’han de rentar adequadament, en especial les que no es cuinaran abans de consumir-les. Vegeu els consells de seguretat alimentària El rentat de fruites i verdures, pas a pas.
- En cas de no tenir accés a aigua potable o a aigua envasada, cal desinfectar l’aigua amb un lleixiu apte per a la desinfecció d’aigua de beguda, o un altre desinfectant autoritzat per a aquest ús, seguint sempre les instruccions que consten en l’etiqueta del producte.
En aquesta època de l’any, moltes persones realitzen activitats de lleure en espais naturals, com ara excursions, senderisme, acampades, etc. En aquestes sortides, a més d’emportar-se cantimplores o bidons , és convenient informar-se de les temperatures que s’esperen i comprovar si hi ha fonts amb aigua potable en el camí o zona d’estada.
Cal tenir present que el fet que l’aigua procedent de la natura tingui bon aspecte o sembli neta i transparent no implica que sigui apta per al consum. Com a conseqüència de l’activitat agrícola, ramadera, industrial o domèstica, les aigües subterrànies i superficials poden estar exposades, a més d’algunes substàncies químiques, a nombrosos agents biològics -des de microorganismes fins a ous o quistos de paràsits-, que les poden fer perjudicials i causar repercussions sobre la salut. Abans que arribi a les aixetes de les llars, l’aigua natural es tracta mitjançant diferents processos tecnològics, i sempre es sotmet a un tractament de desinfecció, que permet fer-la apta per al consum humà i donar-li garantia sanitària.
Beu aigua amb garanties sanitàries és l’aigua segura!