L’endecàleg, document base del Pacte Social, és la proposta de continguts (resumida en 11 punts) per treballar per la protecció i la prevenció de la discriminació, donar visibilitat i apoderament, lluitar contra l'estigma i establir uns mecanismes d'impuls, coordinació, avaluació i millores de l'aplicació del Pacte Social.
La proposta de l'endecàleg, que va ser presentada i aprovada per unanimitat l’11 de desembre del 2019 al Ple del Parlament de Catalunya, és un punt de partida per començar a treballar contra l'estigma de les persones amb VIH.
PROPOSTA DE CONTINGUTS DEL PACTE SOCIAL CONTRA LA DISCRIMINACIÓ I L’ESTIGMA DE LES PERSONES AMB VIH
Àmbit d’actuació: protecció de la discriminació.
- Vigilància i erradicació de la discriminació en l’àmbit sanitari i social. Vetllant per un correcte tractament de les persones amb VIH en la xarxa pública de salut, en la xarxa concertada i en la xarxa privada. També dins del sistema penitenciari i en els serveis i equipaments socials.
- Vetllant per la no discriminació en l’exigència i expedició de certificats mèdics i l’efecte discriminatori que en tracte i accés a serveis puguin derivar. Garantint la no discriminació en drets sanitaris (tractaments quirúrgics i drets reproductius).
- Vigilància i erradicació de la discriminació en l’àmbit laboral. Donant compliment a la recomanació 200 de l’Organització Internacional del Treball. Execució de polítiques públiques d’inserció i permanència en el mercat laboral i amb el concurs actiu de les organitzacions patronals i sindicals.
- Erradicació de la discriminació en la prestació de serveis. Garantia de no discriminació en els contractes privats en l’àmbit dels serveis financers i hipotecaris, contractació de qualsevol mena d’assegurança o qualsevol relació jurídica.
Àmbit d’actuació: prevenció de la discriminació.
- Establiment de programes educatius adreçats a alumnes i professorat en àmbit formal i no formal, així com programes de formació a les xarxes d’atenció social bàsica, que des de la mirada dels drets humans fomentin el respecte a qualsevol mena de diversitat i específicament la no discriminació per VIH-SIDA.
- Establiment, amb el concurs dels col·legis professionals, les organitzacions patronals i sindicals, accions formatives que des de la mirada dels drets humans fomentin el respecte a qualsevol mena de diversitat i específicament la no discriminació per VIH-SIDA.
- Disseny i aplicació de mecanismes de coordinació entre institucions, agents socials, col·legis professionals i representants patronals que permetin la socialització de bones pràctiques i també de detecció, denúncia i reparació de situacions de discriminació.
Àmbit d’actuació: visibilitat, apoderament i lluita contra l’estigma
- Promoció de les entitats que treballen en l’àmbit del VIH/SiDA. Col·laboració en les campanyes de sensibilització que promouen en la lluita contra l’estigma.
- Promoció de l’apoderament de les persones que conviuen amb el VIH, dotació dels mecanismes i recursos per a la defensa dels seus drets i denúncia de les discriminacions.
- Promoció de la recerca i difusió dels avenços en els àmbits clínic, epidemiològic, preventiu i psicosocial. Dotació de recursos i fixació en agenda pública de la prevenció, la detecció i la lluita contra la serofòbia.
Àmbit d’actuació: compliment, avaluació i millores
- Establiment de mecanismes d’impuls, coordinació i avaluació de l’aplicació del Pacte Social: a Govern en relació amb les polítiques públiques, des de la Secretaria d’Afers Socials i Famílies i la Direcció General d’Igualtat; a escala nacional amb l’articulació d’una Comissió interinstitucional i retiment de comptes a la comissió parlamentària.