La prevalença d’infecció pel virus de l’hepatitis C (VHC) és superior en persones internes a centres penitenciaris que en persones de la població general.
En les presons catalanes el nombre de persones que s’injecten drogues (PQID) s’ha reduït considerablement en els últims vint anys. A finals de 2021, el percentatge de persones amb presència d’anticossos contra el VHC en el total de persones internes a presons va ser del 3,0%, i d’un 0,8% de persones amb virèmia..
Gràfic creat a partir de les dades de Descriptors estadístics serveis penitenciaris: Descriptors sanitaris (12.4 Hepatitis C). Departament de Justícia
Estratègies del Pla de prevenció i control de l’hepatitis C a Catalunya:
- Oferir cribratge sistemàtic del VHC a totes les persones que ingressen a presó: Des de l’any 2016 està en marxa un programa d’eliminació de l’hepatitis C a les presons catalanes, on es fa cribratge sistemàtic del VHC en la valoració mèdica d’ingrés a la presó.
- Garantir l’accés al tractament: En els casos negatius, s’ofereix el test de l’VHC un cop l’any. En els casos amb infecció pel VHC s’inicia el tractament en el propi centre. Garantir la vinculació a l’especialista sanitari a la sortida del centre penitenciari mitjançant una infermera d’enllaç, la qual cosa permet una disminució de la pèrdua de seguiments postexcarceració.
- Oferir informació i educació sanitària a tota la població internada: Aprofitar el reconeixement d’ingrés a la presó per valorar si hi ha pràctiques potencials de risc, informar el reclús del catàleg de prestacions sanitàries i donar-li material educatiu i preventiu sobre les infeccions que són més prevalents en la població internada.
Actuacions d’informació i educació sanitària; Informar sobre el tractament; Educar sobre com disminuir conductes de risc.
- Facilitar xeringues a les persones que s’injecten drogues: impulsar i optimitzar el programa d’intercanvi de xeringues PIX a presons i incloure-hi tot el material de consum higiènic (cassoleta, aigua, cotonet...).
- Definir estratègies formatives en diferents formats per a professionals que treballen amb poblacions de risc en centres comunitaris i presons.