Les persones drogodependents, especialment aquelles que s’injecten drogues, són la població més vulnerable en el nostre entorn pel que fa al risc d’infecció pel virus de l’hepatitis C (VHC). A Catalunya presenten una prevalença d’anticossos contra el VHC del 74%, segons un estudi Bio-Conductual 2019 (Projecte REDAN) del CEEISCAT (pendent de publicació), i una virèmia del 54,2% , que s’ha estimat a partir de l’estudi The hepatitis C care cascade among people who inject drugs accessing harm reduction services in Catalonia: Major gaps for migrants.
L’eliminació de l’hepatitis C com a problema de salut pública, proposada per l’OMS pel 2030, passa abans per la microeliminació en aquells grups de risc, com és aquest col·lectiu. Per aquest motiu, les persones consumidores de drogues es troben entre els grups clau on intervenir.
A més, s’ha desenvolupat un Protocol de diagnòstic i tractament del virus de l’hepatitis C per persones drogodependents per tal de poder testar, atendre i tractar de manera sistemàtica les persones usuàries dels CAS de tot Catalunya.
Estratègies del Pla de prevenció i control de l’hepatitis C a Catalunya:
- Augmentar la cobertura de tots els programes de reducció de danys (Programa d’intercanvi de xeringues ,Programa de tractament de manteniment amb agonistes opiacis (TAO) ) i reforç de les mesures preventives d’informació i educació entre iguals, per reduir la incidència de noves infeccions per virus de l’hepatitis C.
- Diagnòstic precoç: Potenciar el cribratge en els serveis que atenen aquesta població de risc (centres de reducció de danys, centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS) amb tècniques alternatives de diagnòstic i algoritmes que facilitin la detecció precoç de la infecció, incloent la infecció activa, facilitant l’accés a les proves de diagnòstic.
- Realitzar accions per a la millora de l’accés al tractament (linkage to care):
- Estudiar les barreres que dificulten l’accés al tractament.
- Elaborar protocols o estratègies específiques de coordinació i connexió al tractament entre els serveis que atenen aquesta població i els serveis sanitaris encarregats del tractament.
- Estudiar l’oferta d’accions clíniques pel que fa a la valoració i el tractament en els espais on es troben les persones vulnerables: valoració clínica, seguiment i tractament.
- Monitorar l’accés i la cobertura de tractament d’aquestes persones.
- Formar els sanitaris responsables dels tractaments sobre les característiques d’aquestes poblacions per millorar la qualitat assistencial.
- El monitoratge i avaluació ha d’acompanyar les intervencions en aquesta població, sent un element clau a l’hora d’assolir l’eliminació de l’hepatitis C a Europa.
Destaquem
-
Protocol de diagnòstic i tractament del virus de l’hepatitis C per persones drogodependents
(Obre en una nova finestra)
Protocol per tal de poder testar, atendre i tractar de manera sistemàtica les persones usuàries dels CAS