
El Pla operatiu per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS) a Catalunya és un pla estacional que s'activa anualment, habitualment de l'1 de juny fins al 30 de setembre.
Està coordinat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i el Servei Català de la Salut, i compta amb la participació de més d'una quinzena d'entitats.
Els objectius del POCS són:
- Predir amb la màxima anticipació que permetin els mitjans tècnics les possibles situacions meteorològiques de perill.
- Minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població a Catalunya.
- Coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una possible onada de calor.
- Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)
- Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC)
- Servei Català de la Salut (CatSalut)
- Departament de Drets Socials
- Departament d'Empresa i Treball
- Departament d’Interior
- Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)
- Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM)
- Institut Català de la Salut (ICS)
- Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)
- Associació Catalana de Municipis (ACM)
- Federació de Municipis de Catalunya (FMC)
- Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC)
- Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC)
- Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC)
- Unió Catalana d’Hospitals
- Serveis de Salut de la Diputació de Barcelona
- Consorci de Serveis Socials de Barcelona (CSSBcn)
- Creu Roja
- Serveis de Salut Pública de la Diputació de Barcelona
- Departament d'Educació
En el marc del POCS s'inclouen diversos tipus d'actuacions, com ara la recopilació i difusió de dades meteorològiques i la valoració de les previsions en funció dels avisos de calor intensa o molt intensa, el monitoratge de dades de defuncions, la difusió de recomanacions a la població general i al personal sanitari, o les intervencions específiques de prevenció i seguiment de col·lectius i persones especialment vulnerables, entre d'altres.
Les fases d’actuació es distribueixen de forma orientativa entre unes dates d’inici i finalització, que podrien variar segons les temperatures observades. Es preveuen tres fases d'actuació:
Fase 0: de l'1 de maig al 30 de maig
Es considera la fase preparatòria i basal del pla. Algunes de les principals activitats d’aquesta fase són: reunions de coordinació, l'actualització del Pla, la difusió a tots els centres participants per tal que cadascun adapti i activi els seus propis plans específics, i l'elaboració d'un cens actualitzat de les persones més vulnerables (gent gran, nadons, persones amb discapacitat física o intel·lectual, persones amb malalties cròniques o amb condicions socials precàries), tramesa de cartes informatives als ajuntaments i difusió de recomanacions a la població.
Fase 1: de l'1 de juny al 30 de setembre
Algunes de les principals activitats que es realitzen en aquesta fase són: la recollida diària de les dades de temperatura observades i la recollida setmanal de les defuncions globals i de les defuncions per malalties cardiovasculars i respiratòries, així com l’activitat hospitalària global i per problemes respiratoris i cardiovasculars. Es fa també la recollida dels quadres específics de cops de calor i morts per cops de calor. Es presta una atenció especial per part del sistema sanitari i de drets socials a les persones més vulnerables, i se'n fa el seguiment. Es divulguen periòdicament la informació recollida, els avisos de calor intensa i molt intensa emesos pel Servei Meteorològic de Catalunya i les recomanacions per a la població i per a col·lectius específics
Fase 2
Aquesta fase només s'activa davant els avisos de situacions meteorològiques de perill (SMP), de llindar baix i de llindar alt, emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya.
Davant d'una SMP de llindar baix (calor intensa o calor nocturna intensa) s’ha de tenir coneixement de la situació i estar alerta per si la situació persisteix o evoluciona a una SMP de llindar alt.
S’avisa de l’alerta als dispositius assistencials per tal que tinguin preparats els plans d’actuació per si la situació de perill es perllongués. S’intensifica la divulgació a la població dels consells a seguir en cas de temperatures extremes.
En cas d'una SMP de llindar alt (calor molt intensa o calor nocturna molt intensa) s'activen els plans d’actuació previstos a cada centre sanitari, centres d’internament, residències geriàtriques, escoles, centres de treball, ajuntaments,... amb intervencions específiques en l’àmbit de l’atenció primària de salut i dels serveis socials adreçades a les persones més vulnerables.
Es divulga l’avís i les recomanacions preventives als mitjans de comunicació i s’activen els recursos d’emergència existents a Catalunya. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) del Departament d’Interior, en rebre informació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, activa el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT), emergències mèdiques i la Creu Roja.